Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

65 mililitrów

125 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Halibuta umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, skropić octem i odstawić na 10min.

Krok 2

W międzyczasie w miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, zioła, doprawić do smaku Delikatem Knorr i pieprzem, dodać kapary.

Krok 3

Rybę doprawić Delikatem Knorr, pieprzem i cukrem oraz skropić olejem z obu stron.

Krok 4

Halibuta grillować 10min z obu stron wielokrotnie obracając. Po upieczeniu polać sosem i podawać.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut z sosem śmietanowo-ziołowymHalibut z sosem śmietanowo-ziołowym

Halibut to ryba bardzo ceniona przez kucharzy. Ma delikatny smak, jest dość tłusty, co sprawia, że niemal rozpływa się w ustach. Można go przyrządzać na wiele sposobów: przygotowuje się go na grillu, smaży, dusi, piecze w piekarniku lub na parze. Grillowany halibut w sosie śmietanowo-ziołowym z kaparami to propozycja na elegancką kolację lub uroczysty obiad, podczas którego chcesz poczęstować gości oryginalnym daniem. Możesz go serwować z dodatkiem w postaci makaronu (najlepiej fusilli, czyli świderkami, lub tagliatelle – grubymi wstążkami), z kaszą lub ryżem. Ze względu na sos takie zestawienie bardzo dobrze się sprawdzi, podobnie jak dodatek w postaci kopytek czy popularnych klusek śląskich. Do halibuta w tej wersji pasują też różnego rodzaju surówki, można go np. podać z tartą, gotowaną czerwoną kapustą, koniecznie posypaną sezamem. Z rybą świetnie będzie się także komponować surówka z kiszonej kapusty z marchewką. Jeśli wolisz świeże, surowe warzywa, przygotuj sałatę lodową ze smażonym tofu i sezamem, w ten sposób nadasz swojemu daniu nieco egzotyki, nawiązując do kuchni tajskiej, w której halibut jest częstym składnikiem. Przygotuj aromatyczne, eleganckie danie według naszego przepisu!