Jesienne liście

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

62

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

15 dekagramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

nadzienie:

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką, jajkami, cukrami, proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy ciasto się chłodzi należy wyciąć z papieru lub tektury szablony w kształcie liści i przygotować nadzienie.

Krok 2

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Krok 3

Rodzynki i skórkę zalać rumem na 15 minut.

Krok 4

Jabłka wymieszać z resztą składników (prócz żółtka).

Krok 5

Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrajać po dwa liście z każdego szablonu (jeden z ogonkiem, drugi bez ogonka).

Krok 6

Na środek liści z ogonkami nakładać nadzienie, nieco spłaszczyć, brzegi listków posmarować wodą, przykrywać listkami bez ogonków i dokładnie docisnąć brzegi. Na każdym z liści można zrobić nacięcia wyglądające jak nerwy liścia.

Krok 7

Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Krok 8

Liście piec w temperaturze 160*C przez około 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienne liście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej