Sałatka pieczarkowa z gotowanym jajkiem i serem żółtym - VIDEO
łatwe
1917 osób zapisało
Składniki
600 gramów
4 sztuki
0.5 pęczka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
6 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki ugotuj ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Gdy grzyby będą już miękkie, pokrój je w cząstki.

Krok 2
Ogórka i cebulę pokrój w kostkę. Ser żółty najpierw w plastry, a następnie w cienkie paski.

Krok 3
Jaja ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Odłóż jedno jajko do dekoracji.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem Hellmann's i wodą w dużej misce.

Krok 5
Dodaj pieczarki, cebulę, jaja, ogórka, ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do salaterek.

Krok 6
Odłożone jajko pokrój w cząstki i udekoruj sałatkę.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka pieczarkowa z gotowanym jajkiem i serem żółtym - VIDEO
Tradycyjna jarzynowa już Ci się przejadła? Z pomocą przychodzi sałatka z pieczarkami i serem, czyli miła odmiana w Twoim stałym menu. Spróbuj tego dania, a pozytywnie się zaskoczysz! Sałatka pieczarkowa według naszego przepisu to znakomity posiłek w 30 minut. Nie daj się dłużej namawiać i zacznij kulinarne przygotowania.
Dla kogo?
Prosta i smaczna przekąska, która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań z grzybami. Sałatka z pieczarkami i jajkiem i serem ma wiele walorów. Nie da się oprzeć jej kremowej konsystencji i kompozycji składników. Niech sałatka pieczarkowa z jajkiem dołączy do Twojego menu na stałe. Smacznego!
Na jaką okazję?
Sałatka pieczarkowa z gotowanym jajkiem i serem żółtym to doskonała propozycja na wieczorną przekąskę lub poczęstunek podczas imprezy. Przyrządzona z majonezowym sosem jest bardzo kremowa i puszysta. Sałatka pieczarkowa z żółtym serem zostanie szybko zjedzona przez Twoich gości, bo jest naprawdę pyszna!
Czy wiesz, że?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Najpierw musisz ugotować pieczarki i odstawić je na chwilę do wystygnięcia. Jajka zostaw do dekoracji potrawy. Pokrój drobno cebulę, pieczarki, jajka oraz ogórka kiszonego i wymieszaj. Dodaj jeszcze cienkie paski sera żółtego. Całość polej przygotowanym wcześniej majonezowym sosem.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki pieczarkowej z gotowanym jajkiem i serem żółtym dorzuć również posiekaną natkę pietruszki. Udekoruj potrawę ćwiartkami jajek i podawaj od razu. Jako dodatek do sałatki, możesz zaserwować grillowaną tortillę lub kawałek świeżego pieczywa. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na coś naprawdę pysznego, wykorzystaj ten przepis.