Kanapka z awokado i pieczoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

386 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190° C. Piecz przez około 20 minut. Paprykę wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia, następnie obierz ze skóry i usuń pestki.

Kanapka z awokado i pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w paski, a kolendrę, ząbek czosnku i papryczkę chili drobno posiekaj.

Kanapka z awokado i pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Awokado obierz ze skóry, w misce połącz z oliwą, sokiem z limonki, kolendrą, czosnkiem i papryczką chili. Rozgnieć widelcem, tworząc pastę.

Kanapka z awokado i pieczoną papryką - Krok 3

Krok 4

Do pasty z awokado dodaj nasiona chia, całość wymieszaj. Jeśli uznasz, że zachodzi taka potrzeba, dopraw całość do smaku szczyptą soli.

Kanapka z awokado i pieczoną papryką - Krok 4

Krok 5

Kromki chleba posmaruj obficie margaryną, na połowę kromek nałóż pastę z awokado, następnie paski papryki, całość przykryj drugą połową kromek.

Kanapka z awokado i pieczoną papryką - Krok 5

Krok 6

Na wykałaczki nadziej po jednej oliwce - tak przygotowanymi wykałaczkami zepnij kanapkę i przekrój na pół. Kanapki podawaj z suszonymi chipsami z pomidorów lub papryki.

Kanapka z awokado i pieczoną papryką - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z awokado i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z awokado i pieczoną paprykąKanapka z awokado i pieczoną papryką

Kanapki z awokado i pieczoną papryką to świetna propozycja na poczęstunek na przyjęciu. Sprawdzą się również na śniadanie lub kolację. Jak je przygotować? Na początek dojrzałą czerwoną paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Kiedy osiągnie odpowiednią miękkość, odstaw ją do ostygnięcia, następnie pozbądź się skóry i gniazd nasiennych. Paprykę podziel na paski, z kolei kolendrę, czosnek i chili drobno posiekaj. Dojrzałe, miękkie owoce awokado przekrój na pół i pozbądź się pestek. Potem za pomocą łyżki wydrąż miąższ. Wszystkie z wymienionych składników (poza papryką) umieść w misce. Połącz z oliwą i sokiem limonkowym. Całość rozgnieć widelcem, tworząc w ten sposób pastę o jednolitej konsystencji. Dodaj do niej nasiona chia i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną pastę nałóż na kromki chleba wieloziarnistego posmarowanego margaryną roślinną. Na niej ułóż paski papryki i przykryj drugim kawałkiem pieczywa. W każdą z kanapek wbij dwie wykałaczki z nadzianymi na nie oliwkami i przekrój na pół. Świetnym dodatkiem do takich przekąsek będą chipsy z suszonych pomidorów lub papryki. Zainspiruj się naszym przepisem.