Kanapki z polędwica sopocką i pomidorem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

14

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 plastra

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ukroić kromkę chleba. Chleb posmarować margaryną.

Kanapki z polędwica sopocką i pomidorem - Krok 1

Krok 2

Położyć plaster polędwicy sopockiej, liść umytej sałaty i pokrojonego w plastry, umytego pomidora.

Kanapki z polędwica sopocką i pomidorem - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek stanowi źródło: manganu, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, fosforu, miedzi, witaminy A, witaminy E, tiaminy, niacyny, witaminy B6.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z polędwica sopocką i pomidoremKanapki z polędwica sopocką i pomidorem

Kanapki z polędwicą sopocką i pomidorem to klasyczne połączenie, które stanowi smaczne i pożywne drugie śniadanie. Żeby było zdrowe, przygotuj posiłek z chlebem graham. To pszenny chleb z mąki z pełnego przemiału, który jest dość delikatny i mniej wyrazisty w smaku niż żytnie pieczywo razowe. Posmaruj je dobrej jakości margaryną, a następnie nałóż na kromkę polędwicę sopocką, liść chrupiącej zielonej sałaty oraz plastry soczystego pomidora. Polędwica będzie dobrym wyborem na fit kanapkę ze względu na swoją niewielką zawartość tłuszczu w porównaniu z innymi wędlinami, a dodatek warzyw sprawi, że przekąska stanie się zdrowa, kolorowa i jeszcze smaczniejsza. Tak przygotowana kanapka jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak np. mangan (0,7 mg, tzn. 35% DRWS), kwas foliowy (82 mcg, tzn. 41% DRWS) czy potas (596 mg, tzn. 30% DRWS), a także wielu witamin. Przygotuj do niej zieloną lub czarną herbatę bez cukru. Dbając o odpowiednie skomponowanie posiłków, pozytywnie wpływasz na swoje zdrowie oraz sylwetkę. Przyrządzaj codzienne posiłki w oparciu o nasze przepisy na fit dania – życzymy smacznego!