Karmelizowane ciasto migdałowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

192 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

250 gramów

1 łyżeczka

wierzch:

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.

Krok 2

Ciągle ucierając dodaj jajka, szczyptę soli, mleko. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Krok 3

Ciasto przełóż do okrągłej formy wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut.

Krok 4

W tym czasie w garnku rozpuść Kasię, dodaj cukier i mleko. Gotuj przez około 10 minut, aż cukier zacznie się karmelizować, od czasu do czasu mieszając. Dodaj migdały.

Krok 5

Masę migdałową wyłóż na podpieczone ciasto.

Krok 6

Zwiększ temperaturę pieca do 200 st.C i piecz około 25 minut, aż wierzch ciasta nabierze złotego koloru.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Liszkowska

    Karolina Liszkowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelizowane ciasto migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karmelizowane ciasto migdałoweKarmelizowane ciasto migdałowe

Na bazie migdałów przygotujesz smaczny wierzch ciasta, dzięki któremu wypiek nabierze intensywnego smaku. Wykorzystaj do tego orzechowe płatki oraz cukier, np. brązowy lub waniliowy. Składniki te gotuj z dodatkiem mleka, aż całość zacznie się karmelizować i nabierze gęstości. Z migdałami dobrze skomponują się także inne orzechy, na przykład włoskie lub nerkowca. Możesz również stworzyć mieszankę bakaliową, której bazę będą stanowiły migdały w połączeniu ze słodkimi rodzynkami, morelami, figami oraz karmelizowaną skórką z pomarańczy. Za spód posłużyć może puszyste ciasto z mieszanej mąki, jajek oraz kostki do pieczenia. Wzbogać jego aromat, sięgając po olejek migdałowy. Opcjonalnie dla wyważenia słodkości, dodaj do niego kilka łyżeczek niesłodzonego soku z cytryny. Karmelizowane ciasto migdałowe piecz w dowolnej formie, np. tortownicy. Podawaj je dobrze schłodzone, z kleksem bitej śmietany lub owocowymi powidłami – dobrym wyborem będą śliwkowe. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią w komentarzu.