Klasyczny kotlet schabowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

2 sztuki

300 gramów

200 gramów

0.5 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.

Klasyczny kotlet schabowy  - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój na centymetrowej grubości kotlety, umieść je między dwiema foliami, rozbij je tłuczkiem do mięsa na cienko. Mięso oprósz Delikatem warzywnym oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące, potem w rozkłóconych jajkach, a następnie obtocz w bułce tartej.

Klasyczny kotlet schabowy  - Krok 2

Krok 3

Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej Ramie, z obu stron na złoty kolor. Rama o smaku maślanym sprawi, że kotlety będą rumiane o intensywnym maślanym aromacie.

Klasyczny kotlet schabowy  - Krok 3

Krok 4

Ogórki obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry, połącz w misce z jogurtem i posiekanym koperkiem. Całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą czarnego pieprzu i jeśli uznasz to za konieczne - szczyptą soli.

Klasyczny kotlet schabowy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tartej bułki możesz dodać łyżkę ziaren sezamu. Twoje kotlety nabiorą wtedy zupełnie nowego smaku.

7

Opinie o przepisie

  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak

    I z kopa śmietnik zapelni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Kotowicz-Sapeta

    Edyta Kotowicz-Sapeta

    Do tego kapusta zasmaczana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    O matko, dopiero teraz poznałam pojęcie "rozkłóconego jajka". Dzięki! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Lipiński

    Paweł Lipiński

    w piątek?... jak już to stek z ryby... i na maśle lub oleju

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Siekacz

    Leszek Siekacz

    Ha,ha jutro piątek!!!!!.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski

    Ramą to możecie smarować łańcuch od roweru ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka

    No i to juz bzdura! Za dlugo zyje byc moze. Prawdziwy schabowy zadnych Ram nie znal i powycinanych kosci!!! Zawse z koscia i na prostackim smalcu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny kotlet schabowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny kotlet schabowy Klasyczny kotlet schabowy

Jeśli szukasz smacznego, a zarazem niezbyt skomplikowanego sposobu na przygotowanie dania obiadowego, koniecznie wypróbuj przepis na klasyczny kotlet schabowy. Oprócz schabu, do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. jajka, mąki pszennej, jogurtu naturalnego oraz przyprawy uniwersalnej. Mięso podziel na kawałki, następnie rozbij je tłuczkiem i oprósz przyprawą. Otrzymane w ten sposób kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, po czym usmaż na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do kotletów schabowych będą gotowane ziemniaki oraz mizeria. By przygotować mizerię, obierz ogórki ze skóry, pokrój w cienkie plastry, a następnie połącz razem z jogurtem oraz posiekanym koperkiem (całość możesz doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny oraz szczyptą czarnego pieprzu). Jeśli chcesz, by Twoje danie nabrało zupełnie nowego smaku, do bułki tartej dodaj łyżkę ziaren sezamu. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj smacznego kotleta schabowego. Do dzieła!