Klopsiki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

263 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1015 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

1 słoik

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oraz jogurt włóż do kielicha miksera i zmiksuj razem na gładko.

Klopsiki z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Kajzerkę i ser feta pokrój w drobną kosteczkę, pestki słonecznika upraż na patelni, posiekaj natkę kolendry i czosnek, a paprykę i cebulę pokrój w paseczki.

Klopsiki z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Mus z kurczaka dopraw połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i dodaj kapary, kolendrę, bułkę, rodzynki, pestki słonecznika i ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.

Klopsiki z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Z farszu uformuj pulpety, obsmaż z lewa i prawa na patelni, przełóż na bok.

Klopsiki z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, czosnek i paprykę, całość zalej pomidorami z puszki, dopraw do smaku resztą Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Wszystko razem zagotuj.

Klopsiki z kurczaka - Krok 5

Krok 6

Do gotującego się sosu dodaj podsmażone wcześniej pulpety. Wszystko razem duś 3-4 minuty pod przykryciem.

Klopsiki z kurczaka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać ostrą paprykę chilli. Klopsiki podawaj np. z kaszą kuskus.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z kurczakaKlopsiki z kurczaka

Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym to dobry przykład na to, że z mięsa drobiowego również można przygotować pyszne mięsne kulki. Ponieważ pierś z kurczaka jest mięsem dość chudym, należy połączyć je z odpowiednimi dodatkami, żeby dobrze się sklejało i można było je formować. Dodaj więc do zmiksowanego filetu namoczoną kajzerkę pokrojoną w drobniejsze kawałki. Żeby urozmaicić delikatny smak białego mięsa, dopraw je wyrazistą kolendrą, kaparami i serem feta, a mocne smaki przełam dodatkiem słodkich rodzynków. Miękkie klopsiki urozmaicisz również dodatkiem pestek słonecznika – jeśli chcesz, zamień je np. na siemię lniane albo rozdrobnione pestki dyni, pamiętaj jednak, że nieco zmienią smak potrawy. Podsmaż klopsiki, by się zarumieniły i przygotuj do nich sos paprykowo-pomidorowy, a potem połącz je ze sobą. Klopsiki w sosie podawaj na różne sposoby: smaczne będą z ryżem, kaszą jaglaną albo makaronem typu rurki. Na szybko zaserwować można je np. w bułce. A Ty, w jakiej wersji je przygotujesz?