Krajanka czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

220 gramów

3 sztuki

300 gramów

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

polewa:

40 gramów

2 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię wymieszaj w misce mikserem wraz z cukrem, dodając po jednym jajku.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej.

Krok 3

Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka, a ten następnie do większego garnka z gorącą wodą.

Krok 4

Podgrzewaj, aż się rozpuści, a następnie dodaj do ciasta, wymieszaj.

Krok 5

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, równomiernie rozsmaruj.

Krok 6

Piecz w 180 st.C. przez około 30 min.

Krok 7

Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z blaszki i połóż na stole do góry dnem.

Krok 8

Poczekaj, aż ostygnie.

Krok 9

Przez ten czas przygotuj polewę: rozpuść w rondelku Kasię, dodaj mleko i wsyp polewy w proszku.

Krok 10

Energicznie mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. 

Krok 11

Następnie zdejmij z ognia.

Krok 12

Gdy polewa lekko przestygnie, polej polewą ciasto.

Krok 13

Gdy polewa zacznie zastygać, zrób widelcem wzorek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krajanka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krajanka czekoladowaKrajanka czekoladowa

Krajanka to rodzaj prostego placka, który można przygotować na wiele różnych sposobów, wzbogacając go dowolnymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec pyszną krajankę czekoladową, oblaną gęstą polewą. Do przyrządzenia ciasta będziesz potrzebować jedynie kilku składników: mąki, jajek, kostki do pieczenia, a także rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady deserowej. Za pomocą miksera utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem, stopniowo dodając jajka. Do powstałej w ten sposób puszystej masy wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj. Na koniec dodaj do ciasta roztopioną i przestudzoną czekoladę, a całość dokładnie wymieszaj. Piecz przez pół godziny w wyłożonej papierem prostokątnej blaszce. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto połóż do góry dnem na blacie. Smak krajanki wzbogaci czekoladowa polewa, którą przyrządzisz z gotowej mieszanki podgrzanej z kostką do pieczenia i mlekiem. Lekko wystudzoną masą oblej ciasto, a na wierzchu wykonaj widelcem wzorki. Udanego pieczenia!