Krupnik domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

2695 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2706 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krupnik domowy  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora w plastry.

Krupnik domowy  - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krupnik domowy  - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krupnik domowy  - Krok 4

Krok 5

Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Krupnik domowy  - Krok 5
12

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska

    TAK. Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną lub pęczak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch

    Bajeczny smak dziś zrobiłam wg przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • megi395 megi395

    megi395 megi395

    Ładnie wygląda, ale krupnik bez liści selera, które dają niesamowity smak krupnikowi, to nie krupnik i oczywiście kasza razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LoveLPS TV

    LoveLPS TV

    Napewno będzie Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szewczyk

    Monika Szewczyk

    A dlaczego kasza jest gotowana oddzielnie? Zawsze gotuję razem, po co sobie utrudniać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Henryka

    Henryka Henryka

    Dlaczego w krupniku nie ma mięsa? Przecież bulionetki czy kostki można użyć oprócz mięsa, do polepszenia smaku. A krupnik na kostce to nie krupnik. A już polski w żadnym przypadku. Rozumiem, że na polskiej kuchni się nie znacie, ale może zatrudnijcie kogoś, kto ma pojęcie. Kolejny po flakach przepis-tragedia. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł skorzystania z niego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablonska

    Ewa Jablonska

    również przepyszny jest na wywarze z bulionu mięsnego i spora ilością różnych warzyw np . pietruszka, seler, cebulka, por.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek

    paluszki lizać dzięki panie Piotrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek

    smakowalo :) lepsza wersja krupniku. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Skwarska

    Iwona Skwarska

    Przygotowanie zupy zajęło mi nieco dłużej, niż w przepisie. To dlatego, że przygotowałam od razu podwójną porcję. Efekt przekroczył oczekiwania! Doskonały pomysł na ciepły, lekki i zdrowy posiłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mital

    Marta Mital

    Dzieci zadowolone, więc smakowało, bo pytają o jeszcze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik domowy Krupnik domowy

Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się także wśród ubogich mieszkańców Białorusi i innych państw słowiańskich. Jej podstawą jest wywar mięsny lub jarzynowy z ziemniakami, który zasypuje się kaszą. Częstym dodatkiem do tej potrawy są suszone grzyby lub kawałki mięsa. Do przygotowania krupniku przeważnie wykorzystuje się marchewkę, pora oraz ziemniaki, lecz możesz go wzbogacić także o kalafiora, brukselkę lub fasolkę szparagową – zupa będzie wówczas bardziej treściwa. Jeżeli zrezygnujesz z wywaru na mięsie, uzyskasz równie smakowity krupnik wegetariański. Podczas gotowania warto dodać kilka listków lubczyku, który świetnie kontrastował będzie z delikatnym smakiem warzyw oraz kaszy. Na sam koniec zupę możesz wymieszać ze śmietaną i posypać natką pietruszki lub koperku.