Krupnik domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

192

2749 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2706 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krupnik domowy  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora w plastry.

Krupnik domowy  - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krupnik domowy  - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krupnik domowy  - Krok 4

Krok 5

Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Krupnik domowy  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną lub pęczak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 20.09.2019

    Bajeczny smak dziś zrobiłam wg przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiercioch

    Agnieszka Wiercioch , 30.08.2019

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • megi395 megi395

    megi395 megi395 , 16.07.2018

    Ładnie wygląda, ale krupnik bez liści selera, które dają niesamowity smak krupnikowi, to nie krupnik i oczywiście kasza razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LoveLPS TV

    LoveLPS TV , 15.07.2018

    Napewno będzie Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szewczyk

    Monika Szewczyk , 02.02.2018

    A dlaczego kasza jest gotowana oddzielnie? Zawsze gotuję razem, po co sobie utrudniać...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Henryka

    Henryka Henryka , 14.10.2017

    Dlaczego w krupniku nie ma mięsa? Przecież bulionetki czy kostki można użyć oprócz mięsa, do polepszenia smaku. A krupnik na kostce to nie krupnik. A już polski w żadnym przypadku. Rozumiem, że na polskiej kuchni się nie znacie, ale może zatrudnijcie kogoś, kto ma pojęcie. Kolejny po flakach przepis-tragedia. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł skorzystania z niego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jablonska

    Ewa Jablonska , 12.12.2016

    również przepyszny jest na wywarze z bulionu mięsnego i spora ilością różnych warzyw np . pietruszka, seler, cebulka, por.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Więcek

    Tomasz Więcek , 21.11.2016

    paluszki lizać dzięki panie Piotrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 06.06.2016

    smakowalo :) lepsza wersja krupniku. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Skwarska

    Iwona Skwarska , 21.03.2016

    Przygotowanie zupy zajęło mi nieco dłużej, niż w przepisie. To dlatego, że przygotowałam od razu podwójną porcję. Efekt przekroczył oczekiwania! Doskonały pomysł na ciepły, lekki i zdrowy posiłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mital

    Marta Mital , 15.05.2015

    Dzieci zadowolone, więc smakowało, bo pytają o jeszcze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik domowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krupnik domowy Krupnik domowy

Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się także wśród ubogich mieszkańców Białorusi i innych państw słowiańskich. Jej podstawą jest wywar mięsny lub jarzynowy z ziemniakami, który zasypuje się kaszą. Częstym dodatkiem do tej potrawy są suszone grzyby lub kawałki mięsa. Do przygotowania krupniku przeważnie wykorzystuje się marchewkę, pora oraz ziemniaki, lecz możesz go wzbogacić także o kalafiora, brukselkę lub fasolkę szparagową – zupa będzie wówczas bardziej treściwa. Jeżeli zrezygnujesz z wywaru na mięsie, uzyskasz równie smakowity krupnik wegetariański. Podczas gotowania warto dodać kilka listków lubczyku, który świetnie kontrastował będzie z delikatnym smakiem warzyw oraz kaszy. Na sam koniec zupę możesz wymieszać ze śmietaną i posypać natką pietruszki lub koperku.