Kurczak w sezamie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sezamie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

5 łyżek

5 łyżek

5 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak aby miało grubość nie większą niż 2cm.

Krok 2

Curry Knorr wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem i ziarnami sezamu. Dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso. Mięso odstaw do marynowania co najmniej na 10 minut.

Krok 3

Kurczaka w sezamie smaż na średnio rozgrzanym ogniu przez ok. 5-6 minut z każdej strony, najlepiej pod przykryciem.

Krok 4

Cebulę dymkę wraz z szczypiorem pokrój w cienkie paski. Usmażone mięso podawaj z ryżem posypane dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Gulasz po węgiersku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sezamie Kurczak w sezamie

Jeśli lubisz soczyste filety drobiowe, na pewno przypadnie Ci do gustu kurczak w sezamie. Chrupiący, marynowany w zalewie z oleju sezamowego, sosu sojowego i czosnku, ma nieco orientalny charakter. Tak przyrządzone mięso dobrze komponuje się z ryżem posypanym cebulą dymką. Serwuj do niego również słodko-pikantny sos chili lub sos czosnkowy. Danie sprawdzi się podawane z frytkami lub gotowanymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami lub kalafiorem z soczewicą. Potrawa będzie też dobrze smakowała z chińskim makaronem duszonym z suszonymi grzybami mun. Kurczak w sezamie to propozycja nie tylko na obiad inspirowany orientalną kuchnią, ale też mięsną przekąskę podczas przyjęcia. Pokrój wtedy mięso na mniejsze kawałeczki, nabij na długą wykałaczkę i połóż jako rodzaj szaszłyków obok kokilek z dipami. Serwuj do tego małe bułki pszenne i sałatkę ze świeżych warzyw. Biały sezam można też zastąpić czarnym, mięso będzie równie smaczne. Jeśli masz ochotę spróbować to danie, zapoznaj się z przepisem!