
Składniki
5 sztuk
0.5 opakowania
5 łyżek
5 łyżek
5 sztuk
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, następnie rozbij lekko tłuczkiem tak aby miało grubość nie większą niż 2cm.
Krok 2
Curry Knorr wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem i ziarnami sezamu. Dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso. Mięso odstaw do marynowania co najmniej na 10 minut.
Krok 3
Kurczaka w sezamie smaż na średnio rozgrzanym ogniu przez ok. 5-6 minut z każdej strony, najlepiej pod przykryciem.
Krok 4
Cebulę dymkę wraz z szczypiorem pokrój w cienkie paski. Usmażone mięso podawaj z ryżem posypane dymką.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sezamie
Jeśli lubisz soczyste filety drobiowe, na pewno przypadnie Ci do gustu kurczak w sezamie. Chrupiący, marynowany w zalewie z oleju sezamowego, sosu sojowego i czosnku, ma nieco orientalny charakter. Tak przyrządzone mięso dobrze komponuje się z ryżem posypanym cebulą dymką. Serwuj do niego również słodko-pikantny sos chili lub sos czosnkowy. Danie sprawdzi się podawane z frytkami lub gotowanymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami lub kalafiorem z soczewicą. Potrawa będzie też dobrze smakowała z chińskim makaronem duszonym z suszonymi grzybami mun. Kurczak w sezamie to propozycja nie tylko na obiad inspirowany orientalną kuchnią, ale też mięsną przekąskę podczas przyjęcia. Pokrój wtedy mięso na mniejsze kawałeczki, nabij na długą wykałaczkę i połóż jako rodzaj szaszłyków obok kokilek z dipami. Serwuj do tego małe bułki pszenne i sałatkę ze świeżych warzyw. Biały sezam można też zastąpić czarnym, mięso będzie równie smaczne. Jeśli masz ochotę spróbować to danie, zapoznaj się z przepisem!