Leczo węgierskie - po węgiersku: przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Leczo węgierskie

z kiełbasą i czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

180

1297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1846 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2813 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

5 łyżek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.

Leczo węgierskie - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.

Leczo węgierskie - Krok 2

Krok 3

Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.

Leczo węgierskie - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Leczo węgierskie - Krok 4
11

Opinie o przepisie

  • Aneta

    Aneta , 14.09.2023

    Polecam. Do mojej wersji dania dodaję tez cukinię. Proste i szybkie, leczo najlepiej smakuje mi jesienią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Adamczyk

    Jacek Adamczyk , 15.10.2017

    Zajebiste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Adamczyk

    Jacek Adamczyk , 08.10.2017

    Pyszne dodałem jeszcze kawałek wołowiny ! Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska , 05.09.2016

    Nic nadzwyczajnego!. Nie rozumię tylko co to znaczy "jedna kiełbasa". Jesienią tylko pomidory świeże. Dodaję również cukinię albo kabaczki. Może to już nie jest typowe leczo, ale jest świetne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Iga Sliwecka Sarniak

    Magdalena Iga Sliwecka Sarniak , 05.09.2016

    Smaczne tylko ze nie używałam fixu,sama po swojemu doprawilam i wyszło pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Jałowska

    Izabela Jałowska , 04.09.2016

    Miam miam zjadlabym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 04.09.2016

    nowosci dac kiełbasa do leczo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska , 04.09.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Wichniarek

    Hanna Wichniarek , 04.09.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Czierpka

    Waldemar Czierpka , 01.09.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kanecka

    Agnieszka Kanecka , 30.08.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo węgierskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo z kabaczka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo węgierskieLeczo węgierskie

Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina, Słowacja, Czechy i Niemcy. Węgierskie leczo to rodzaj francuskiego ragout. Jest pikantne, wyraziste w smaku i rozgrzewające. Bazę potrawy stanowią warzywa i mocna mięsna nuta. Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem to pyszne danie obiadowe dla 4 osób, które przygotujesz w ciągu 30 minut. Leczo jest potrawą kolorową, dlatego do jego wykonania potrzebujesz warzyw – trzech różnokolorowych papryk, pomidorów z puszki i cebuli. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka i ostra mielona papryka oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Leczo to potrawa jednogarnkowa, której zaletą jest bardzo łatwe przygotowanie. Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę w plastry. Do garnka wrzuć kiełbasę, cebulę i paprykę. Wszystko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Danie podawaj na gorąco z ryżem lub z pełnoziarnistym pieczywem.