Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane na parze

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

66 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

150 gramów

4 sztuki

120 gramów

120 gramów

60 gramów

2 łyżeczki

4 plastry

1 sztuka

8 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parze - Krok 1

Krok 2

Przygotuj warzywa: kapustę i pora pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce jarzynowej. Warzywa przełóż do woka, dodaj groszek zielony i podlej odrobiną wody. Duś na małym ogniu do momentu odparowania wody.

Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parze - Krok 2

Krok 3

Do gotowych warzyw dodaj 1 łyżeczkę Flory ProActiv oraz ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj. Gotowy ryż po chińsku posyp natką pietruszki.

Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parze - Krok 3

Krok 4

Brokuły podziel na różyczki i ugotuj na parze.

Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parze - Krok 4

Krok 5

Umyj rybę i osusz. Możesz ją doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ugotuj na parze, a jeśli chcesz wzbogacić jej smak, dodaj do parującej wody przyprawy, np. rozmaryn, bazylię lub pół łyżeczki ziół prowansalskich. Gotowego łososia podawaj z plasterkiem cytryny, ryżem po chińsku oraz z brokułem okraszonym 1 łyżeczką Flory ProActiv.

Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parze - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, jodu, miedzi, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B6, B12, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parzeŁosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane na parze

Idealny obiad powinien być nie tylko smaczny, ale także bogaty w wartościowe składniki odżywcze. Doskonałym rozwiązaniem jest przepis na łososia gotowanego na parze z dodatkiem ryżu po chińsku i parzonymi brokułami. Samo zdrowie na talerzu!

Dla kogo?

Łosoś gotowany na parze z brokułami to pomysł na ograniczenie użycia tłuszczu do smażenia, a tym samym mniejsze jego spożycie i lepsze zbilansowanie posiłku. Ma to znaczenie, bo łosoś zaliczany jest do ryb tłustych. Do swoich jadłospisów powinny włączyć go osoby będące na diecie obniżającej cholesterol. Dzięki właściwemu skomponowaniu posiłku i wzbogaceniu w sterole roślinne twój cholesterol łatwiej osiągnie normę.

Na zdrowie!

Łosoś to jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 tych zaliczanych do najcenniejszych, rybich. Odgrywają one kluczową rolę w wielu aspektach prawidłowej pracy naszego organizmu. Ten składnik zaliczany jest do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że nasz organizm nie potrafi sam ich syntetyzować i dlatego musimy dostarczać je sobie z pożywieniem. Dobre tłuszcze są szczególnie polecane osobom zmagającym się z problemem podwyższonym stężenia cholesterolu we krwi.

Czy wiesz, że?

Gotowanie na parze stanowi jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Pozwala zachować w produktach większość cennych dla organizmu składników odżywczych i ograniczyć spożycie tłuszczu.