Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
łatwe
12500 osób zapisało

Składniki
300 gramów
500 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
200 mililitrów
2 łyżki
80 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
2 szczypty
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, a pieczarki w ćwiartki.

Krok 3
Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.

Krok 4
Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką Bulionu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Makaron podawaj posypany natką pietruszki i startym serem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki). Żeby podwyższyć wartość żywieniową dania użyj makaronu świderki pełnoziarnistego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej