Malinka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

6 sztuk

10 dekagramów

1 opakowanie

20 dekagramów

1 łyżeczka

beza:

6 sztuk

25 dekagramów

10 dekagramów

masa śmietanowa:

600 gramów

400 gramów

2 łyżki

5 łyżeczek

2 opakowania

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy miękką Kasię, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Masę dzielimy na pół i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia.

Krok 3

Wkładamy do formy (24x34cm).

Krok 4

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Krok 5

Wykładamy na oba ciasta i jedno posypujemy płatkami migdałowymi.

Krok 6

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C.

Krok 7

Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i serek.

Krok 8

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy śmietanowej.

Krok 9

Maliny rozmrażamy i odlewamy z nadmiaru soku.

Krok 10

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy maliny i dokładnie łączymy.

Krok 11

Na ciasto bez migdałów wykładamy kolejno: połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę z malinami, pozostałą masę śmietanową. Przykrywamy ciastem z płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Malinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej