Ciasta czekoladowe - przepisy z kremem i owocami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta czekoladowe

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta czekoladoweCiasta czekoladowe

Trudno oprzeć się czekoladzie. Nic dziwnego, że tak bardzo popularne są ciasta i ciastka z jej dodatkiem. Najczęściej używa się jej do przygotowania kremów, polew oraz nadzienia. Posłuży Ci także jako dodatek do wielu smacznych deserów. Na początek: biszkoptów. Zazwyczaj przygotowuje się je z mąki, utartych z cukrem jajek i margaryny. Taką masę biszkoptową z łatwością możesz urozmaicić wybranymi dodatkami. Wystarczy do jej części dołączyć kakao, a następnie warstwowo ułożyć całość w brytfance i upiec. Dzięki temu uzyskasz dwukolorowy biszkopt, który możesz podać z lukrem lub polewą czekoladową. Poza tym to także dobra baza dla stworzenia tortu. Wymaga jedynie uzupełnienia ulubionym kremem. Jeśli chcesz, by był w pełni czekoladowy, przyrządź go z dowolnego rodzaju czekolady oraz słodkiej śmietanki. Tort podawaj oprószony wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Aby zrobić te drugie, wystarczy zetrzeć kostki czekolady na tarce. Najpopularniejszym i najbardziej charakterystycznym ciastem czekoladowym jest brownie. Powinno się w nim znaleźć dużo kakao oraz czekolady. Gotowe ciasto musi mieć zwartą strukturę i być wilgotne w środku. Możesz podawać je z bitą śmietaną, polewą czekoladową, kwaskowatymi lodami oraz różnymi owocami, np. malinami, jagodami, porzeczkami, truskawkami. Czekolada świetnie sprawdzi się również jako dodatek do masy serowej w sernikach. Postępuj z nią podobnie, jak w przypadku dwukolorowych biszkoptów. Część masy serowej wzbogać o kakao oraz cukier. Ewentualnie po prostu pokrusz lub zetrzyj czekoladę i dodaj ją do sernika. Daj się skusić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe. Ciasto mozaikowe, placek czekoladowy z gruszką, brownie z kaszy jaglanej z orzechami włoskimi, świąteczny tort czekoladowy Rudolf, tort Sacher, ciasto czekoladowe z pianką cytrynowo-imbirową, murzynek ze śliwkami – to tylko kilka z naszych pysznych propozycji na czekoladowe słodkości. Który z nich stanie się Twoim ulubionym? Wypróbuj je i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.