MURZYNEK

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1

2 szklanki

2 szklanki

1 opakowanie

0.5 szklanki

4 sztuki

1

1 łyżka

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku uważając, by się nie przypaliło.

Krok 2

Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Jajka oddzielamy od żółtek.

Krok 4

Mąkę, proszek do pieczenia i żółtka dodajemy do ostudzonej masy kakaowej i miksujemy, następnie ubijamy białka na sztywno i je również dodajemy porcjami do masy kakaowej - MIESZAJĄC, NIE MIKSUJĄC.

Krok 5

Do powstałej masy dodajemy wcześniej sparzone rodzynki i mieszamy.

Krok 6

Powstałą masę wylewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika.

Krok 7

Gdy po upieczeniu wyjmiemy ciasto z piekarnika, polewamy je roztopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi i uprażonymi orzechami laskowymi. Smacznego!!!!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również