Pieczona gęś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona gęś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
462 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 sztuka

5 sztuk

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

2 szczypty

3 łyżeczki

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar mięsny, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

Krok 2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

Krok 3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

Krok 4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

Krok 5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

Krok 6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

1

Opinie o przepisie

  • Nabuchonodoz Nowak

    Nabuchonodoz Nowak , 22.11.2015

    będziemy próbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona gęśPieczona gęś

Szlachetne i bardzo smaczne mięso gęsi warto wprowadzić do domowego jadłospisu na stałe. W naszym przepisie pieczoną gęś faszerujemy aromatycznym nadzieniem na bazie tartej pszennej bułki, lekko słonego boczku i chrupiących, prażonych migdałów. O przyprawy i odpowiedni smak ciemnego mięsa gęsi zatroszczył się Knorr, ty musisz jedynie opanować sztukę odpowiedniego pieczenia tego szlachetnego drobiu – gęś należy posmarować obficie roztopionym smalcem i położyć piersią do dołu w brytfannie. Piecz ją w piekarniku minimum trzy godziny. W trakcie pieczenia z gęsi wyciekną soki – co jakiś czas zbierz je i rozcieńcz odrobiną wody, a następnie polewaj nim gęś, by nie była sucha i pięknie się przemieniła. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą lub z burakami z chrzanem – twoi bliscy poczują się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi mięsami lub pieczona z owocami.