Nadziewana gęś bożonarodzeniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 kilograma

200 gramów

3 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

150 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220°C. Posiekaj cebule i suszone śliwki. Przygotuj esencjonalny bulion - rozpuść Bulionetkę wołową Knorr w 500 ml wody. Zagotuj, a następnie wyłącz. Zanurz bułki w bulionie na kilka minut aż zmiękną. Smaż posiekane cebule na 2 łyżkach margaryny do momentu zeszklenia. Odcedź bułki i rozetrzyj z cebulą. Dobrze wymieszaj. Jeżeli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj odsączonego bulionu. Dodaj śliwki, migdały, szałwię i lekko ubite jajko.

Krok 2

Przypraw gęś wewnątrz i na zewnątrz. Nafaszeruj gęś nadzieniem z chleba i owoców. Zamknij gęś wykałaczką. Umieść gęś na dużej brytfannie piersią do góry. Natrzyj 2 łyżkami margaryny.

Krok 3

Całość piecz przez około 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 °C i kontynuuj pieczenie przez jeszcze 2,5 godziny. W razie konieczności dodaj resztę bulionu odcedzonego z bułek. Podlewaj gęś co 20 minut i obróć w połowie czasu pieczenia. Przed podaniem wyjmij gęś z piekarnika i odstaw na chwilę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewana gęś bożonarodzeniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewana gęś bożonarodzeniowaNadziewana gęś bożonarodzeniowa

Nadziewana gęś bożonarodzeniowa to propozycja dla wymagających. Wspaniale wyglądające danie doskonale nadaje się na wielkie okazje, podczas których celebracja dotyczy również jedzenia. Kawałek pieczonej gęsi podany w towarzystwie aromatycznych dodatków sprawi, że te święta z całą pewnością zostaną zapamiętane również od strony kuchni. Gęsina w ostatnich latach podbiła polskie stoły, stając się kulinarnym symbolem wielkich świąt. Nie ma się co dziwić, bo mięso z gęsi należy do szlachetnych i pysznych składników menu. W rodzimej kuchni gęsi są przygotowywane od stuleci. Znaleźć można wiele przepisów na ich podanie, ale ten jest pod wieloma względami godny polecenia i zapamiętania. Dzięki wskazówkom zawartym w przepisie dowiesz się, co zrobić, aby gęś była nie tylko złocista i chrupiąca z zewnątrz, ale fantastycznie miękka i soczysta w środku.