
Składniki
1.5 kilograma
80 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
40 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, miękką margaryną i bułką tartą, aby powstał dość zbity farsz.

Krok 2
Schab umyj, wysusz, oczyść z błon i przebij wzdłuż po środku długim i cienkim nożem.

Krok 3
W powstały otwór nakładaj farsz. Staraj się dokładnie wypełnić mięso.

Krok 4
Schab z wierzchu natrzyj przyprawami, olejem oraz majerankiem. Podlej połową szklanki wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 40 minut.

Krok 5
Po tym czasie zlej do miseczki powstały podczas pieczenia sok. Mięso przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, aby lekko ostygło i zaparowało. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.

Krok 6
W rondelku białe wino zredukuj do połowy objętości. Wlej sok z pieczenia. Sos Knorr rozmieszaj w szklance wody i dodaj do sosu.

Krok 7
Na końcu dodaj do sosu orzechówkę i gotuj jeszcze 5 minut. Mięso podawaj z sosem i np. gotowanymi ziemniakami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab ze śliwką w sosie orzechowym
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzienia. Jeśli zatem szukasz alternatywy dla klasycznej pieczeni, ten sposób przygotowania schabu z pewnością będzie dobrym wyborem. Farsz przyrządzisz z orzechów włoskich i suszonych śliwek. Połącz je również z kostką do pieczenia oraz bułką tartą, tworząc zwartą i gęstą masę. Natnij mięso długim nożem i wypełnij powstałą kieszeń orzechowo-śliwkowym nadzieniem. Schab natrzyj olejem, majerankiem oraz innymi przyprawami – dzięki temu jego smak będzie intensywniejszy. Wykorzystaj na przykład rozmaryn lub oregano. Przed wstawieniem do piekarnika podlej szklanką wody mięso umieszczone w naczyniu żaroodpornym. Po upieczeniu przykryj je folią, aby nieco odparowało i zachowało swoją soczystość. Na bazie wytopionego z mięsa wywaru przyrządź sos. Podawaj schab z zapiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Będzie pyszny także ze świeżym pieczywem lub warzywami serwowanymi na ciepło. Sprawdzi się jako uroczysty obiad lub gorące danie podczas przyjęcia. Przygotuj schab na podstawie tego przepisu!