Orzechówka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

395

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

35 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

30 dekagramów

krem:

1.5 sztuki

40 dekagramów

20 mililitrów

null gramów

null gramów

4 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z Kasią wyrobić nożem.

Krok 2

Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 3

Wyrobić rękami.

Krok 4

Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy.

Krok 5

W ciasto powciskać połówki orzechów.

Krok 6

Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C.

Krok 7

Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Krok 8

Przygotować masę.

Krok 9

Połączyć utartą Kasię z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.

Krok 10

Dno blachy wyłożyć połową płatów waflowych, posmarować połową masy i na to wyłożyć ciasto.

Krok 11

Ciasto można nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, chyba, że uznamy to za zbędne.

Krok 12

Na cieście rozsmarować pozostałą masę i na wierzch znowu wafle.

Krok 13

Gotowe ciasto obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rafaello
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej