Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

173 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1

2 łyżki

500 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe umyj i osusz. W misce wymieszaj musztardę, Przyprawę do mięs, majeranek z kilkoma łyżkami Ramy. W powstałej marynacie zamarynuj mięso, odstaw je w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso obsmaż ze wszystkich stron, przełóż je do na blachę do pieczenia.

Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni obsmaż z grubsza pokrojona włoszczyznę . Następnie dodaj ją do mięsa. Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika piecz pod przykryciem 30 minut po tym czasie pieczeń podlej pół litrem wody. Piecz jeszcze około godziny, w miarę potrzeby uzupełniając płyn.

Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

W garnku ugotuj do miękkości obrane ziemniaki, odlej wodę do garnka dodaj kilka łyżek Ramy i śmietanę. Całość dokładnie utłucz i dopraw do smaku. W razie potrzeby przetrzyj przez sitko.

Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym - Krok 3

Krok 4

Słupki z marchewki ugotuj razem z rozmrożonym groszkiem. Kukurydzę podsmaż na kilku łyżkach ramy dopraw do smaku.

Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym - Krok 4

Krok 5

Gdy mięso się upiecze do garnka zlej powstały płyn z pieczenia. Powinno go być co najmniej 300 ml. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr i dokładnie wymieszaj tak, aby rozpuścił się w płynie. Sos gotuj 2-3 minuty tak aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Gotowy sos przecedź przez sitko.

Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym - Krok 5

Krok 6

Pieczeń pokrój w plastry i podawaj polaną sosem, z warzywami i purre ziemniaczany.

Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Westphal

    Danuta Westphal

    Przepis na zapiekany.chleb z serem feta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzybowska Weronika

    Grzybowska Weronika

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanymPieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym

Nie ma nic lepszego niż domowa szynka przygotowana we własnej kuchni. To prawdziwy rarytas. Kiedyś szynkę przygotowywało się wyłącznie w domu. Wszędzie pachniało pieczonym lub wędzonym mięsem, a sama szynka miała aromat świeżych ziół i przypraw. Warto więc przyrządzić to danie samemu - domownicy na pewno docenią smak prawdziwej szynki wieprzowej. Jeśli nie przepadasz za tego rodzaju mięsem, możesz kupić wołowinę lub cielęcinę. Najważniejsza jest marynata, która sprawi, że smak szynki będzie niepowtarzalny. Przygotuj ją i marynuj mięso przez około 6 godzin. Potem obsmaż je na patelni razem z warzywami i wstaw wszystko do piekarnika na półtorej godziny. W tym czasie możesz zrobić purre ziemniaczne. Ugotowane ziemniaki utłucz z masłem i śmietaną na gładką masę. Gdy wyjmiesz mięso z piekarnika, zachowaj sos, który wytworzył się podczas pieczenia – podlej nim danie, gdy będziesz podawać pokrojoną szynkę z warzywami i purre. Palce lizać!