Kaczka w sosie - przepis: pieczona w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

100 mililitrów

20 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

farsz:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańcz oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek – wymieszaj.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 1

Krok 2

Kaczkę oczyść i opłucz. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj w szklance z majerankiem i łyżką miodu – posmaruj wewnętrzną stronę kaczki.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: na maśle przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj 200 ml ciepłej wody i Sos do pieczeni jasny Knorr, dokładnie wymieszaj. Zagotuj, dodaj miód, żurawinę. Gotuj 5 minut.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 3

Krok 4

Kaczkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 4

Krok 5

Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kaczkę jeszcze około 35 minut. Po upieczeniu usuń farsz ze środka, kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Anna Sturfält

    Anna Sturfält , 03.05.2016

    Czy po kroku 4 zrobic krok 5 zmniejszajac temperature na 140 C pszez 35 min ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Gajda

    Elżbieta Gajda , 14.03.2015

    krok 4 : krok 5 - nie bardzo rozumiem po którym kroku mogę jeść, cz koniecznie po 4 muszę robić 5 krok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka z sosem rodzynkowymPieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym jest wyrafinowanym daniem, którego nie powstydziłaby się elegancka restauracja. Wewnątrz nadziana owocowym farszem, z chrupiącą skórką polaną gęstym rodzynkowo-winnym sosem – taką potrawę przyrządzisz według tego przepisu. Przede wszystkim będziesz potrzebować całej kaczki. Składnikami farszu są pomarańcze, czosnek i cebula. Dobrze dodać do niego również jabłka – wybierz ich winną odmianę, np. golster lub spartan. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. Bazą do przygotowania sosu jest wytrawne lub półwytrawne czerwone wino, znajdą się w nim także rodzynki, płynny miód, cebula i świeża żurawina, która nada całości cierpkiego posmaku. Cebulę podsmaż, dodaj rodzynki, zalej winem i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje, na koniec dodaj żurawinę i miód. Kaczkę piecz w naczyniu żaroodpornym. Po upieczeniu usuń nadzienie ze środka i wyluzuj kaczkę z kości, a następnie podziel na porcje. Podawaj na gorąco, polaną przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie purée z ziemniaków. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.