Pieczone skrzydełka w sosie pieczarkowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone skrzydełka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

0.2 szklanki

0.2 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

8 sztuk

1 łyżka

20 sztuk

1 pęczek

0.5 szklanki

800 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze skrzydełek obetnij pierwsze najkrótsze ramionko, posól i włóż na około 30 minut do lodówki.

Krok 2

Z białek ubij pianę, dodaj żółtka, wymieszaj z wątróbką pokrojoną w drobną kostkę, drobno pokrojonymi pieczarkami, posiekanymi orzechami i koperkiem, bułką namoczoną w mleku i odciśniętą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Krok 3

Gotowym farszem nadziewaj skrzydełka wkładając palec pod skórę od drugiego do trzeciego ramionka.

Krok 4

Miód zmieszaj z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody, posmaruj skrzydełka. Posyp migdałami pomieszanymi z sezamem. Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej