
Składniki
200 gramów
2 sztuki
0.2 szklanki
0.2 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
8 sztuk
1 łyżka
20 sztuk
1 pęczek
0.5 szklanki
800 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze skrzydełek obetnij pierwsze najkrótsze ramionko, posól i włóż na około 30 minut do lodówki.
Krok 2
Z białek ubij pianę, dodaj żółtka, wymieszaj z wątróbką pokrojoną w drobną kostkę, drobno pokrojonymi pieczarkami, posiekanymi orzechami i koperkiem, bułką namoczoną w mleku i odciśniętą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krok 3
Gotowym farszem nadziewaj skrzydełka wkładając palec pod skórę od drugiego do trzeciego ramionka.
Krok 4
Miód zmieszaj z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody, posmaruj skrzydełka. Posyp migdałami pomieszanymi z sezamem. Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej