Pierniki

Autor: Szoonix Szoonix

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżeczki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie wymienione składniki dodać do dużej miski. Rozrobić na gładką masę.

Krok 2

Ciasto pokroić po kawałku ciasto. Rozwałkować na cienkie placuszki i powycinać kształty z foremek.

Krok 3

Piec w 170'C ok. 15 min

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikiPierniki

Szukasz inspiracji na wypieki, które świetnie sprawdzą się przy wyjątkowych okazjach? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Chrupiące pierniczki to słodkość, który zachwyci każdego gościa. Smakują wybornie, a upieczenie ich nie powinno sprawić Ci trudności. Do wyrabianego ciasta dodaj przyprawy korzenne i miód. Aromat cynamonu i goździków to niepowtarzalny zapach, którego nie da się zastąpić żadnym innym. Żeby pierniki smakowały jak najlepiej, dodaj do nich naturalnego miodu. Z rozwałkowanego ciasta wytnij fantazyjne kształty, na jakie tylko masz ochotę, np. choinki, gwiazdy, dzwonki, kwiaty. Świetnym dodatkiem do pierników są polewy, na przykład lukier królewski albo rozpuszczona czekolada. Dodatkowo możesz użyć posiekanych orzechów, migdałów i pestek słonecznika. Jako posypkę użyj: cukru pudru, wiórków kokosowych lub brązowego cukru. Pierniki wspaniale smakują podane do gorących napojów: mleka, kawy czy herbaty. Ciastka serwuj na gorąco lub wtedy, gdy całkiem ostygną. Już dziś wypróbuj ten przepis.