Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

113 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

1 listek

1 łyżka

farsz do mięsa:

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 1

Krok 2

Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj. do ugotowanej marchewki dodaj Florę ProActiv o smaku masła i zmiksuj całość na gładką masę.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 2

Krok 3

Szpinak uduś na oleju z czosnkiem. Zrób „kieszonkę” w mięsie i wypełnij ją nadzieniem. Mięso usmaż na patelni beztłuszczowej.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 3

Krok 4

Sałatę porwij na drobne fragmenty i dodaj do niej sok z cytryny.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, manganu, witamin: A, E, C, B3, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałatPierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat

Obiad powinien być nie tylko smaczny, zjedzony do syta, ale także wartościowy dla naszego organizmu. Takie kryteria spełnia kurczak faszerowany szpinakiem z kaszą pęczak. Idealne dopełnienie dania będzie stanowiło purée z marchewki oraz kompozycja rozmaitych sałat. Będzie kolorowo i bardzo zdrowo!

Dla kogo?

Jesteś na diecie i nieustannie starasz się dbać o linię, bo wiesz, że dzięki temu łatwiej będzie ci obniżyć stężenie cholesterolu? Jeśli tak, to powinieneś wypróbować ten przepis! Danie, w skład którego wchodzi kurczak, marchewkowe purée i kasza, znakomicie zaspokoi apetyt, będąc jednocześnie źródłem między innymi błonnika oraz „dobrych” tłuszczów.

Na zdrowie!

Taki obiad to spora dawka składników korzystnych dla zdrowia. Dzięki kaszy jęczmiennej pęczak dostarczamy do swojego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Szczególnie istotne są beta-glukany, które są jednym ze składników błonnika. Beta-glukany, przyczyniają się do utrzymania stężenia cholesterolu we krwi. Wysoki cholesterol jest jednym z czynników ryzyka chorób serca, dlatego warto dbać o dobrą dietę.

Czy wiesz, że?

Kaszę jęczmienną możemy kupić w kilku odmianach. Najpopularniejsza z nich to perłowa. Z kolei najzdrowszą opcję stanowi pęczak. Jak je od siebie odróżnić? Odpowiedź kryje się w sposobie obróbki ziarna. Kasza jęczmienna perłowa charakteryzuje się całymi nasionami nie tylko pozbawionymi łuski, ale też poddanymi procesom technologicznym, w tym tak zwanemu polerowaniu. Pęczak również nie posiada zewnętrznej okrywy, ale przy tym nie była poddawana żadnym modyfikacjom i zachowuje swój naturalny kształt.