Pikantne muffinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

250 gramów

125 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść i posyp mąką. Igiełki rozmarynu posiekaj, paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Salami również pokrój w kostkę. Orzeszki natomiast upraż na suchej patelni.

Krok 2

Kasię zmiksuj w misce z jajkami oraz solą. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i rozmarynem – dodawaj na przemian z mlekiem do miski, wciąż mieszając. Dodaj paprykę, salami oraz orzeszki i wymieszaj.

Krok 3

Ciasto nałóż łyżką do przygotowanej formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Aby sprawdzić, czy muffinki są już gotowe możesz przeprowadzić „próbę mokrego patyczka“ – wbij zapałkę lub drewnianą wykałaczkę w ciastko i sprawdź, czy na jej końcu nie pozostało surowe, mokre ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, muffinki są gotowe. Muffinki wystudź lekko i rozkoszuj się ich smakiem.

1

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Wika

    Wiktoria Wika

    To jest bez sensu bo nawet nie ma sposobu przygotowania

    Odpowiedz Odpowiedz

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej