PLACEK CZEKOLADOWY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto ciemne:

7 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

5 łyżek

ciasto orzechowe:

250 gramów

5 sztuk

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

krem:

0.5 szklanki

1 opakowanie

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

galaretka wiśniowa:

2 opakowania

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciemne ciasto: białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier, dokładnie ubijać. Następnie dodajemy żółtka, cały czas ubijamy. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Piec tak jak biszkopt lub troszkę dłużej. Upiec placek, a gdy przestygnie przekroić go na pół.

Krok 2

Ciasto orzechowe: białka (żółtka zostają do masy) ubić na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier, potem kolejne składniki. Wymieszać i upiec.

Krok 3

Krem: żółtka, cukier waniliowy, mąkę zwykła i ziemniaczaną dobrze rozmieszać trzepaczką z częścią mleka odlaną z 1/2 litra. Ugotować krem. Gdy krem będzie zimny łączymy go z Kasią, można dodać troszkę spirytusu.

Krok 4

2 wiśniowe galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i gdy zacznie krzepnąć dodajemy do niej wiśnie smażone .

Krok 5

UŁOŻENIE PLACKA: placek czekoladowy - mała warstwa kremu - galaretka z wiśniami -placek orzechowy - reszta kremu - placek czekoladowy - polewa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PLACEK CZEKOLADOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto eden
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej