Podpłomyk – przepis na placek z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Placek à la podpłomyk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

183

heart
3067 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1874 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4599 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

30 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.

Placek à la podpłomyk - Krok 1

Krok 2

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.

Placek à la podpłomyk - Krok 2

Krok 3

Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.

Placek à la podpłomyk - Krok 3

Krok 4

Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.

Placek à la podpłomyk - Krok 4

Krok 5

Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z sosem sweet chili samba.

Placek à la podpłomyk - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Spragniony Smaku

    Spragniony Smaku , 11.07.2025

    pycha ciasto! Multum możliwości pod względem dodatków, Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek à la podpłomykPlacek à la podpłomyk

Chcesz urozmaicić swoje menu nowymi przepisami? Spróbuj naszego przepisu na podpłomyk! Ten miękki placek z dodatkami to prawdziwa uczta smaków, którą zaserwujesz dla siebie i swoich bliskich. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne przygotowania. Na podpłomykach każdy zestaw będzie smakował wybornie!

Dla kogo?

Podpłomyki z piekarnika są niezwykle uniwersalnym daniem, które przypadnie do gustu większości osób. Możesz dowolnie eksperymentować z doborem dodatków – zamiast oliwek, dodaj kukurydzę, a paprykę możesz zastąpić pieczarkami. Tak przyrządzony przepis na podpłomyk w piekarniku będzie zachwycać smakiem!

Na jaką okazję?

Przepis na podpłomyki to alternatywa dla pizzy, szczególnie gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu z grupą przyjaciół. Łatwe w przygotowaniu podpłomyki zasmakują każdemu, a przygotowanie ich zabierze ci zaledwie 45 minut.

Czy wiesz, że?

Nieodłącznym składnikiem w przepisie na podpłomyki jest ser żółty, który po zapieczeniu nada charakterystyczny smak, za którym przepada większość osób. Przed włożeniem do piekarnika podpłomyki możesz posypać przyprawami, świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale możesz serwować je także po ostygnięciu!

Dla urozmaicenia:

Ugnieć ciasto na podpłomyki i uformuj wedle własnego uznania – jeśli chcesz przyrządzić pokazowe placki, możesz wyciąć z nich fantazyjne kształty, na przykład duże serca lub półksiężyce. Rumiane ciasto udekorowane warzywami będzie pięknie się prezentować na talerzach. Przepis na podpłomyki już na Ciebie czeka!

Jeśli spodobał Ci się przepis na podpłomyki, spróbuj także naszych receptur na lahmacun – pizzę turecką lub pizza americana!