Polędwiczka po warszawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

52 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyścić z żyłek i odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości.

Krok 2

Mięso zamarynuj, obsypując je Przyprawą do mięs Knorr i pozostaw na co najmniej 30 minut.

Krok 3

Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut - do momentu, gdy uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.

Krok 4

Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło, miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy.

Krok 5

Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 centymetra, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 centymetra i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości.

Krok 6

Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

1

Opinie o przepisie

  • Michal G

    Michal G

    Świetny, prosty i bardzo szybki przepis. Polecam! (jedynie dałem mniej masła, bo byłoby za tłuste)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej