Polędwiczka po warszawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

53 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyścić z żyłek i odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości.

Krok 2

Mięso zamarynuj, obsypując je Przyprawą do mięs Knorr i pozostaw na co najmniej 30 minut.

Krok 3

Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut - do momentu, gdy uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.

Krok 4

Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło, miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy.

Krok 5

Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 centymetra, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 centymetra i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości.

Krok 6

Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

1

Opinie o przepisie

  • Michal G

    Michal G , 31.12.2016

    Świetny, prosty i bardzo szybki przepis. Polecam! (jedynie dałem mniej masła, bo byłoby za tłuste)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej