Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur

- Krok 1Rozdrobnić nasiona kuminu i kolendry jeśli nie są mielone. Polędwiczkę wieprzową oczyścić, po czym obtoczyć w przyprawach. Obsmażyć mięso z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, a po usmażeniu doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
- Krok 2Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Suszone morele przełożyć do miseczki, sparzyć, odcedzić, pokroić w drobna kostkę. Na patelni na tłuszczu po smażeniu polędwiczki przesmażyć orzechy i morele. Dodać miód, a po chwili wino. Odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos zimnym masłem.
- Krok 3Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek, papryczkę chilii, orzechy drobno posiekać, czerwoną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na Ramie Smaż jak szef kuchni, po czym dodać ugotowaną kaszę. Dodać sok z limonki, posiekaną natkę kolendry, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Krok 4Polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny podawać pokrojone w plastry, z kaszą bulgur i sosem morelowo – orzechowym.
Przygotowanie