Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur

Autor: Kulinarny świat Kasi i Pawła

ratingratingratingratingrating

7

31 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 gramów

kasza bulgur:

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0 gramów

0 gramów

1 łyżka

1 sztuka

polędwiczka wieprzowa:

500 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozdrobnić nasiona kuminu i kolendry jeśli nie są mielone. Polędwiczkę wieprzową oczyścić, po czym obtoczyć w przyprawach. Obsmażyć mięso z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, a po usmażeniu doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur - Krok 1

Krok 2

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Suszone morele przełożyć do miseczki, sparzyć, odcedzić, pokroić w drobna kostkę. Na patelni na tłuszczu po smażeniu polędwiczki przesmażyć orzechy i morele. Dodać miód, a po chwili wino. Odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos zimnym masłem.

Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur - Krok 2

Krok 3

Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek, papryczkę chilii, orzechy drobno posiekać, czerwoną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na Ramie Smaż jak szef kuchni, po czym dodać ugotowaną kaszę. Dodać sok z limonki, posiekaną natkę kolendry, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur - Krok 3

Krok 4

Polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny podawać pokrojone w plastry, z kaszą bulgur i sosem morelowo – orzechowym.

Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej