Polędwiczki po warszawsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

110

492 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon.

Polędwiczki po warszawsku  - Krok 1

Krok 2

Mięso zamarynuj w tłuszczu, przeciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, musztardzie i przyprawie Knorr. Odstaw na 10 minut.

Polędwiczki po warszawsku  - Krok 2

Krok 3

Obsmaż wieprzowinę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piecz je przez 15 minut w piecu rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu odłóż mięso, aby ostygło.

Polędwiczki po warszawsku  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj farsz. Miękką margarynę rozbij mikserem i dodaj odciśnięty chrzan, starte na tarce jajka oraz miód. Farsz dopraw i dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki po warszawsku  - Krok 4

Krok 5

Wystudzone mięso krój w plastry, nie docinając co drugiego do końca, aby powstały kieszonki.

Polędwiczki po warszawsku  - Krok 5

Krok 6

Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj farsz do kieszonek mięsnych. Podawaj na zimno jako przystawkę, udekorowane świeżą sałatą.

Polędwiczki po warszawsku  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Wiesława GURAZDA

    Wiesława GURAZDA, 21.11.2016

    Bardzo dobre i ładnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki po warszawsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki po warszawsku Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to pyszna i zaskakująco podana potrawa, która uświetni każde spotkanie w gronie rodziny lub znajomych. Z pewnością docenisz wyśmienity smak tego dania, jak i sposób jego podania. Pierwsze skrzypce w tym daniu gra idealnie przygotowana polędwica. Jej sekret tkwi w marynacie składającej się z oleju czosnku i musztardy... Pieczone polędwiczki po warszawsku mają w środku niespodziankę – kremowy mus chrzanowy. Zrobisz go błyskawicznie ucierając margarynę z chrzanem, jajkami i miodem. Brzmi smakowicie, prawda? Farszem należy nadziać mięso i potrawa jest już gotowa! Tak efektownie przygotowane polędwiczki wyłóż na półmisek z sałatą. Osobno przygotuj do nich pieczone ziemniaki w mundurkach albo kaszę, np. typową dla kuchni polskiej – jęczmienną. Taki obiad na pewno zrobi furorę!