Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

486 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1616 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone z żył i przerostów polędwiczki oprósz Przyprawą do mięs Knorr i mąką.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Obsmaż je ze wszystkich stron na rozgrzanej Ramie w głębokiej patelni. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo rama nie pryska podczas smażenia.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Do smażonego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę. Całość zalej szklanką wody, dodaj przyprawy, Sos do pieczeni z grzybami Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i musztardę. Polędwiczki duś pod przykryciem około 20 minut.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie mięso wyjmij z sosu i pokrój pod kątem w plastry. Podawaj na pure ziemniaczanym.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodatkowo dodać dwie-trzy łyżki śmietany. Sos nabierze bardziej aksamitnego smaku.

4

Opinie o przepisie

  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos

    smaczne danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska

    Bardzo smaczne poledwiczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielowska

    Anna Chmielowska

    Moje poledwiczki sie przylalily i to niezle nie bylo co jesc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sułkowska

    Agnieszka Sułkowska

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkamiPolędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z pieczarkami

Polędwiczki to najszlachetniejsza część mięsa wieprzowego. Delikatne, kruche, smaczne, a przy tym, dzięki swoim niewielkim rozmiarom, łatwe do przyrządzenia. Nie wymagają dużych nakładów pracy. Dodatkowo, usmażone i pokrojone na niewielkie kawałki, dobrze prezentują się na talerzu. Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami to danie, które pasuje na wiele okazji. Zacznij od przyprawienia mięsa i podsmażenia go ze wszystkich stron – dzięki temu nie będzie traciło swoich soków i pozostanie miękkie w środku. Następnie wkrój do niego pieczarki, zalej bulionem i dodaj musztardę. Duś całość do momentu, aż mięso będzie gotowe, a sos się zredukuje i zgęstnieje. Dzięki jednoczesnemu przygotowaniu polędwiczki i sosu musztardowego, wieprzowina nabierze bardziej wyrazistego smaku. Do przyrządzenia dania dobrze sprawdzą się różne rodzaje musztardy, zarówno ostra sarepska, jak i łagodna kremska. Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami podawaj z purée ziemniaczanym albo kaszą jęczmienną i warzywami na ciepło. Spróbuj!