Risotto z bobem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

97 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

800 mililitrów

320 gramów

4 łyżeczki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę zeszklij na 2 łyżkach Rama Smaż jak Szef Kuchni, dodaj ryż i duś do zmiany koloru ryżu, od czasu do czasu mieszając. Następnie w 4-5 małych porcjach podlewaj ryż wywarem.

Risotto z bobem - Krok 1

Krok 2

Po ok. 12 min duszenia dodaj ugotowany bób (pozbawiony skorupek).

Risotto z bobem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj drobno starty parmezan. Gotową potrawę już na talerzu posyp natką pietruszki i kiełkami.

Risotto z bobem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: manganu, witamin: E, C i kwasu foliowego.

2

Opinie o przepisie

  • Jobcio

    Jobcio

    fajne przepisy, ale chcąc ułożyć sobie samemu dietę 2000 kalorii powinniśmy wiedzieć ile kalorii zawiera się w każdej porcji proponowanych przepisów. czy możecie to wprowadzić ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z bobemRisotto z bobem

Risotto z bobem - to dość niecodzienne połączenie składników - zachwyci Cię znakomitym smakiem. Pozwoli stworzyć bardzo oryginalny i sycący obiad.

Dla kogo? To przepis na znakomite danie dla całej rodziny. Przygotujesz je w bardzo szybki i prosty sposób. Wystarczy zaledwie kilka kroków, by wyczarować przepyszne risotto z bobem. Szczególnie zadowoleni będą wielbiciele roślin strączkowych.

Na zdrowie! Ryż z dodatkiem bobu zapewni Ci aż 79% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy (157,3 µg), co pozwoli nam zadbać o prawidłową produkcje krwi. Ponadto kwas foliowy wspiera funkcje psychologiczne oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia.

Czy wiesz, że? Bób gotujemy w wodzie ok. 15-20 minut. Należy zwrócić uwagę, by go zbyt nie rozgotować, bo traci wówczas część swoich składników odżywczych.