
Składniki
2 sztuki
0.5 opakowania
1 opakowanie
5 łyżek
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.

Krok 2
Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.

Krok 3
Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Krok 4
W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Krok 5
Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 6
Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca sałata z polędwiczkami
Szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, które urozmaici Twój codzienny jadłospis? Sałatka z polędwiczką będzie strzałem w dziesiątkę! Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka z polędwicą wieprzową to danie dla wszystkich fanów warzyw i mięs. Przygotowana przez nas kompozycja składników jest idealnie dopracowana, a co za tym idzie, rezultaty w kuchni zachwycą wszystkich smakoszy. Skusisz się na mix sałat z polędwiczką?
Na jaką okazję?
Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Możesz również zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Zawsze jest dobra pora na to, by sałatka z polędwiczką wieprzową pojawiła się w jadłospisie. Pycha!
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Nakłuj je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową potrawę możesz posypać także parmezanem. Tak przyrządzona sałatka z polędwiczkami wieprzowymi będzie bardzo smaczna!