
Składniki
300 gramów
0.5 sztuki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj polędwicę wołową i oczyść z błon. Zamarynuj, obsypując obficie Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 60 minut.

Krok 2
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Dodaj mięso i podsmaż na patelni ze wszystkich stron. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Mięso powinno być różowe w środku (jeśli lubisz bardziej wypieczone, piecz je dłużej).

Krok 3
Przygotuj sałatkę, wymieszaj Sos sałatkowy włoski Knorr z niewielką ilością wody i oliwy.

Krok 4
Rozdrobnij sałatę masłową i ułóż w misce. Pokrój pomidorki. Dodaj do sałaty pomidorki, cebulki i kulki sera.

Krok 5
Grejpfruta obierz, wytnij środkowe części i dodaj do całości.

Krok 6
Przełóż mięso po upieczeniu na ręcznik papierowy i odstaw na 5 minut. Następnie pokrój w grube plastry i dołóż do sałatki. Polej wszystko sosem sałatkowym. Podawaj natychmiast, najlepiej z pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wołowiną
Chcesz przygotować pyszne danie, które będzie odpowiednie do podania zarówno na obiad, jak i kolację? Proponowany przepis to dobre rozwiązanie. Sałatka z wołowiną łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z aromatem grejpfruta. Przygotujesz ją w kilkadziesiąt minut – wystarczy zastosować się do kilku prostych kroków. Jeśli chcesz, sałatkę można dowolnie urozmaicać, dodając więcej ulubionych warzyw i przypraw. Zacznij od skompletowania wszystkich składników, a następnie przygotuj mięso. Zamarynuj je: wlej trochę oliwy, pikantną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do mięs. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – pamiętaj, że im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym bardziej będzie wyraziste. Podsmaż wołowinę na patelni z każdej strony, a następnie włóż do piekarnika na kilka minut. Teraz wystarczy pokroić sałatę, dodać pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli oraz cząstki grejpfruta. Po wyjęciu z piekarnika, mięso pokrój w plastry i ułóż na pozostałych składnikach. Tak przygotowaną sałatkę serwuj z chrupkim pełnoziarnistym pieczywem. Zainspiruj się naszym przepisem.