
Składniki
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską poszatkuj. Paluszki krabowe pokrój pod kątem.

Krok 2
Ogórka przetnij wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół. Wytnij pestki. Pozostałą część pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 4
Wymieszaj kapustę z paluszkami krabowymi, ogórkiem, cebulą i czosnkiem.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i ostrą papryką.

Krok 6
Wlej sos do sałatki. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi
Połączenie paluszków krabowych z kapustą pekińską zaskakuje wspaniałym smakiem. Koniecznie spróbuj sałatki z tymi składnikami, które idealnie się ze sobą komponują. Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi zawsze warto mieć pod ręką, a do jej zrobienia nie potrzeba szczególnego pretekstu.
Dla kogo? Chcesz jeść więcej warzyw, ale nie masz pomysłu na ich podanie? Dzięki sałatce z paluszkami krabowymi i kapustą pekińską brak kulinarnej weny nie będzie już twoim problemem. Na początek umyj kapustę i poszatkuj. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą wymieszaj. Oddzielnie przygotuj jogurtowy dressing, który doskonale połączy wszystkie składniki. Do jogurtu dodaj sos sałatkowy i wymieszaj z sokiem z cytryny i ostrą papryką.
Na jaką okazję? Paluszki krabowe należy pokroić w kostkę lub pod kątem – w równej wielkości romby. Dlaczego to takie ważne? W ten sposób sałatka z surimi i kapustą pekińską będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie, więc nie miej oporów przed zaserwowaniem jej w trakcie przyjęcia. Do tego wystarczy dorzucić pokrojonego w cienkie paski świeżego ogórka oraz poszatkowaną cebulę. Nawet jeśli jesz kolację w pojedynkę, warto zadbać o wygląd swojego talerza.
Czy wiesz, że? Co zrobić, by kapusta była bardziej miękka? Sparz ją wcześniej wrzącą wodą. Jeśli ogórek jest mocno dojrzały, obierz go ze zrogowaciałej skórki i wytnij z niego grube ziarenka.
Dla urozmaicenia: Dodaj do sałatki krabowej z kapustą pekińską swoje ulubione przyprawy – z pewnością sprawdzą się: bazylia, tymianek, oregano i kolendra. Udekoruj wierzch potrawy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.