Sałatka z selera naciowego i schabu

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

8 plastrów

4 łyżki

24 sztuki

4 łyżki

4 łyżeczki

4 sztuki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera naciowego umyj, osusz i dokładnie obierz z łyka, następnie pokrój w cienkie plasterki. Jabłko pokrój w drobną kostkę,

Sałatka z selera naciowego i schabu - Krok 1

Krok 2

Migdały drobno posiekaj (ewentualne można je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i obrać ze skórki).

Sałatka z selera naciowego i schabu - Krok 2

Krok 3

Schab pokrój w kostkę.

Sałatka z selera naciowego i schabu - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki sałatki przełóż do salaterki i dokładnie wymieszaj razem z jogurtem i żurawiną suszoną. Podawaj z pieczywem chrupkim posmarowanym margaryną.

Sałatka z selera naciowego i schabu - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, tiamina, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku, ryboflawiny, witaminy B12, witaminy B6, niacyny, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z selera naciowego i schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mizeria z sałatą lodową
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z selera naciowego i schabuSałatka z selera naciowego i schabu

Sałatka to niezastąpiona triumfatorka łatwych i szybkich sposobów na drugie śniadanie. Pomysł na dziś? Sałatka selerowa podana z chrupkim pieczywem. Dodaj kawałki pieczonego schabu, posyp migdałami i żurawiną. Oto recepta na przepis idealny!

Dla kogo? Posiłek serwowany w formie sałatki jest znakomity dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na długie i żmudne przygotowywanie potraw. Ten przepis zrobisz raz-dwa! Oczywiście, chrupiącą sałatką selerową zachwyceni będą również amatorzy pieczonego schabu.

Na zdrowie! Pieczony schab to wartościowa alternatywa dla wędlin na kanapkach i pożywny składnik sałatek. Jest cennym źródłem witaminy B1 (tiaminy). Wspiera ona pracę kluczowych funkcji organizmu. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. W porcji tego dania zjesz 0,5 mg witaminy B1 czyli 45,5 % RWS.

Czy wiesz, że? Seler to bardzo ciekawe i… stare warzywo. W starożytności liśćmi rośliny przyozdabiano mumie oraz zwycięzców olimpijskich. Natomiast w Rzymie wybijano monety z jego wizerunkiem. Do polskiej kuchni seler przybył za sprawą Królowej Bony Sforzy. Początkowo był uznawany za składnik bardzo ekskluzywny, hodowany tylko na dworach i w przykościelnych ogródkach.