
Składniki
0.2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
8 sztuk
1 łyżka
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – 3 minuty, wystudź, obierz i pokrój na połówki.

Krok 2
Sosy sałatkowe włoskie Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz 6 łyżkami oliwy. Dodaj kapary i wymieszaj.

Krok 3
Sałatę pokrój w kostkę około 1,5 centymetrową. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Tuńczyka odcedź, a cebulę pokrój w cienkie krążki.

Krok 4
W misce wymieszaj sałatę, ogórka i tuńczyka wraz z Sosem sałatkowym włoskim Knorr.

Krok 5
Całość przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki z tuńczykiem i jajkiem i ogórkiem ułóż krążki czerwonej cebuli oraz połówki przepiórczych jajek. Udekoruj listkami bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem
Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj z przepisu na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wystarczy odsączyć tuńczyka z zalewy i pokroić pozostałe składniki. Połącz je z majonezem albo kilkoma łyżkami oliwy.
Dla kogo?
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem jest znakomitym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie ryby i gotowanego jajka. Tuńczyk z Sosem sałatkowym włoskim Knorr posmakuje wszystkim niejadkom.
Na jaką okazję?
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem to doskonała propozycja na uroczysty stół świąteczny lub spontaniczną imprezę. Zaserwuj ją w małych pojemniczkach na przystawki lub wyłóż na słone krakersy, aby każdy gość mógł wziąć porcję „na raz”.
Czy wiesz, że?
Jaja kurze możesz zastąpić przepiórczymi, które są mniejsze i szybciej się gotują, a dodatkowo będą lepiej prezentowały się w gotowej sałatce. Jeśli nie chcesz używać kaparów, zastąp je pokrojonymi oliwkami – zielonymi lub czarnymi (dla lepszego smaku użyj tych z nadzieniem, na przykład czosnkowym lub anchois).
Dla urozmaicenia:
Gotowe danie podawaj skropione octem winnym lub balsamicznym, który uwydatni jego smak. Wybierz dodatek, który bardziej Ci smakuje i dodaj swojej sałatce z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem wyjątkowego aromatu.







































