Lwowskie śliwki faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lwowskie śliwki faszerowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 szklanka

1 sztuka

10 dekagramów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalej alkoholem i odstaw do napęcznienia.

Lwowskie śliwki faszerowane - Krok 1

Krok 2

Skórkę pomarańczową wymieszaj z orzechami i napełniaj śliwki (można je spinać wykałaczkami).

Lwowskie śliwki faszerowane - Krok 2

Krok 3

Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem waniliowym i nakładaj po łyżeczce na każdą śliwkę. Można oprószyć cynamonem.

Lwowskie śliwki faszerowane - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lwowskie śliwki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej