Śmietanowa mozaika na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

800 gramów

1 szklanka

1 szklanka

50 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm. Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową.

Krok 2

Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem. 2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400 ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego, ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.

Krok 3

Gdy już będą całkowicie stężałe, wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć. Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać, aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.

Krok 5

Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać.

Krok 6

Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.

Krok 7

Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.

Krok 8

Gdy stężeje, na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką.

Krok 9

Wstawić do lodówki i poczekać, aż całe stężeje. !!! UWAGA !!! Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej, bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją do tortownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej