Śmietanowa mozaika na zimno

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 opakowania

1 szklanka

1 szklanka

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm. Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową.

Krok 2

Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem. 2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400 ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego, ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.

Krok 3

Gdy już będą całkowicie stężałe, wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć. Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać, aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.

Krok 5

Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać.

Krok 6

Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.

Krok 7

Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.

Krok 8

Gdy stężeje, na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką.

Krok 9

Wstawić do lodówki i poczekać, aż całe stężeje. !!! UWAGA !!! Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej, bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją do tortownicy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej