Śmietanowa mozaika na zimno przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śmietanowa mozaika na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

800 gramów

1 szklanka

1 szklanka

50 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm. Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową.

Krok 2

Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem. 2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400 ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego, ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.

Krok 3

Gdy już będą całkowicie stężałe, wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć. Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać, aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.

Krok 5

Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać.

Krok 6

Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.

Krok 7

Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.

Krok 8

Gdy stężeje, na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką.

Krok 9

Wstawić do lodówki i poczekać, aż całe stężeje. !!! UWAGA !!! Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej, bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją do tortownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śmietanowa mozaika na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej