Świąteczny biały torcik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

39

406 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij
Świąteczny biały torcik

Składniki

ciasto:

125 gramów

3 sztuki

170 gramów

1.5 łyżeczki

krem:

400 gramów

200 gramów

140 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając po jednym żółtku.

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj mąkę, a następnie ubite na sztywną pianę białka.

Krok 4

Dwie identyczne tortownice o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 5

Do foremek włóż ciasto, wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 st. C. Wystudź.

Krok 6

Przygotuj krem. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw, by napęczniała.

Krok 7

Czekoladę połam i rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.

Krok 8

Do gorącej czekolady włóż napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści, przestudź.

Krok 9

Miękką Kasię utrzyj z serem i przestudzoną czekoladą.

Krok 10

Do masy dodaj cukier puder i wymieszaj.

Krok 11

Odstaw na chwilę do lodówki, by masa zaczęła tężeć.

Krok 12

1/3 kremu przełóż blaty ciasta.

Krok 13

Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta.

Krok 14

Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 15

Schłodzone udekoruj gwiazdkami.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny biały torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej