Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 łyżka

8 sztuk

0.5 pęczka

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek na cztery duże kawałki.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Obie papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości co kawałki kurczaka. Cebule szalotki obierz, przetnij na pół, cukinię pokrój w 1-centymetrowe plastry.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Przyprawę do kurczaka z grilla wymieszaj w miseczce z oliwą z oliwek oraz sosem Worcestershire. Całą marynatę przelej do miski, dodaj wszystkie warzywa, mięso oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Następnie nabijaj na szaszłyki mięso, na przemian z zieloną i czerwoną papryką, cukinią i szalotkami.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki smaż na patelni lub grilluj po 4-5 minut z każdej strony, polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy ryżem.

Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery drobiowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem

Oglądasz swój ulubiony serial i rozmyślasz o tym, żeby przegryźć coś pysznego? Przygotuj szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem. Kluczowe w tym daniu jest umiejętne doprawienie szaszłyków. Gdy przed grillowaniem lub smażeniem posypiesz je tylko ziołami, efekt będzie marny. Zamiast tego przygotuj ziołową marynatę, w której zanurzysz kawałki kurczaka, cukinię i paprykę, jeszcze przed nabijaniem na patyczki. Dzięki temu wszystkie składniki będą idealnie przyprawione. Do marynaty dodaj sos vorcester, by nadać szaszłykom lekko korzennego smaku. Znajdziesz go w każdym dobrym sklepie spożywczym. Sos vorcester wzbogaci smak wielu innych potraw, dlatego warto go mieć w swojej kuchni. Szaszłyki to kolorowa przekąska w aromatycznych ziołach, która smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu czosnkowego. Dodaj do nich pieczone ziemniaki z rozmarynem lub ryż curry, a szaszłyki sprawdzą się także w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie.