Szaszłyk z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

521 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

10 sztuk

30 sztuk

15 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

15 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki zalej w misce wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut, potem obierz i przekrój na pół. Ziemniaki przekrój na pół.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Cukinie rozkrój na cztery części, zetnij z niej pestki, resztę pokrój na grubą, dwu centymetrową kostkę. Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój na kawałki o podobnej wielkości jak cukinia.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

W miejsce pomieszaj ketchup Hellmann's, Ramę, Przyprawę do grilla Knorr, posiekaną miętę, skórkę i sok z limonki. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie warzywa. Warzywa pozostaw w marynacie na co najmniej godzinę.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Trawę cytrynową przekrój wzdłuż na pół, nadziewaj na nią po kolei wszystkie warzywa zaczynając i kończąc ziemniakiem.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane szaszłyki grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa są idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryby.

10

Opinie o przepisie

  • Ewa Tarnowska

    Ewa Tarnowska

    brawo, bez mięsa też można smacznie grillować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smoczyński

    Bogdan Smoczyński

    Proszę mojego nazwiska nie brać jako reklama za to reklamę się płaci.Nie wyraźam na to zgody Krystyna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jaroszkiewicz

    Adam Jaroszkiewicz

    Kto to robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Porwoł

    Barbara Porwoł

    GRILL JUŻ MAM POCZEKAM TYLKO NA PIĘKNĄ SŁONECZNĄ POGODĘ B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska

    Na majówkę fajnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kostka

    Tomasz Kostka

    Odchudzam się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Martyniak

    Andrzej Martyniak

    jak moze byc doskonala bez miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Ropka

    Aldona Ropka

    Na majowke na grla - extra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc

    Kupię sobie na lato grill i będę wcinać przekąski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Ptak

    Tadeusz Ptak

    zerwiec ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z ziemniakówSzaszłyk z ziemniaków

Szaszłyk z ziemniaków to ciekawa alternatywa dla popularnych mięsnych dań z grilla. Podawaj go jako przekąskę lub dodatek np. do grillowanej ryby. Jako składniki do szaszłyków dobrze sprawdzają się warzywa, takie jak: papryka, pomidorki koktajlowe, cukinia oraz cebula szalotka. Dzięki nim danie zyskuje atrakcyjny kolorowy wygląd, a uzupełniające się smaki tworzą dobrze skomponowaną całość. Do przygotowania tej potrawy użyj młodych ziemniaków – gotuj je wcześniej, żeby upiekły się w tym samym czasie, co pozostałe warzywa. Wszystko pokrój na niewielkie kawałki i namocz w marynacie, która delikatnym, słodkawym warzywom nada bardziej wyrazisty smak. Przygotuj ją na bazie pikantnego ketchupu, soku i skórki z limonki oraz przypraw. Nie zapomnij także o dodaniu posiekanej świeżej mięty, która podkreśli charakter dania. Do nabijania użyj zwykłych patyczków do szaszłyków lub trawy cytrynowej, która dodatkowo wydziela przyjemny aromat podczas grillowania. Mamy nadzieje, że polecane przez nas przepisy będą dla Ciebie inspiracją.