Szaszłyk z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

545 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

0.5 opakowania

10 sztuk

1 sztuka

30 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki zalej w misce wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut, potem obierz i przekrój na pół. Ziemniaki przekrój na pół.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Cukinie rozkrój na cztery części, zetnij z niej pestki, resztę pokrój na grubą, dwu centymetrową kostkę. Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój na kawałki o podobnej wielkości jak cukinia.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

W miejsce pomieszaj ketchup Hellmann's, Ramę, Przyprawę do grilla Knorr, posiekaną miętę, skórkę i sok z limonki. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie warzywa. Warzywa pozostaw w marynacie na co najmniej godzinę.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Trawę cytrynową przekrój wzdłuż na pół, nadziewaj na nią po kolei wszystkie warzywa zaczynając i kończąc ziemniakiem.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane szaszłyki grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Szaszłyk z ziemniaków - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa są idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryby.

10

Opinie o przepisie

  • Ewa Tarnowska

    Ewa Tarnowska , 04.05.2016

    brawo, bez mięsa też można smacznie grillować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smoczyński

    Bogdan Smoczyński , 23.04.2016

    Proszę mojego nazwiska nie brać jako reklama za to reklamę się płaci.Nie wyraźam na to zgody Krystyna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jaroszkiewicz

    Adam Jaroszkiewicz , 22.04.2016

    Kto to robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Porwoł

    Barbara Porwoł , 22.04.2016

    GRILL JUŻ MAM POCZEKAM TYLKO NA PIĘKNĄ SŁONECZNĄ POGODĘ B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 22.04.2016

    Na majówkę fajnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kostka

    Tomasz Kostka , 22.04.2016

    Odchudzam się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Martyniak

    Andrzej Martyniak , 22.04.2016

    jak moze byc doskonala bez miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Ropka

    Aldona Ropka , 22.04.2016

    Na majowke na grla - extra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc , 22.04.2016

    Kupię sobie na lato grill i będę wcinać przekąski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Ptak

    Tadeusz Ptak , 22.04.2016

    zerwiec ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z ziemniakówSzaszłyk z ziemniaków

Szaszłyk z ziemniaków to ciekawa alternatywa dla popularnych mięsnych dań z grilla. Podawaj go jako przekąskę lub dodatek np. do grillowanej ryby. Jako składniki do szaszłyków dobrze sprawdzają się warzywa, takie jak: papryka, pomidorki koktajlowe, cukinia oraz cebula szalotka. Dzięki nim danie zyskuje atrakcyjny kolorowy wygląd, a uzupełniające się smaki tworzą dobrze skomponowaną całość. Do przygotowania tej potrawy użyj młodych ziemniaków – gotuj je wcześniej, żeby upiekły się w tym samym czasie, co pozostałe warzywa. Wszystko pokrój na niewielkie kawałki i namocz w marynacie, która delikatnym, słodkawym warzywom nada bardziej wyrazisty smak. Przygotuj ją na bazie pikantnego ketchupu, soku i skórki z limonki oraz przypraw. Nie zapomnij także o dodaniu posiekanej świeżej mięty, która podkreśli charakter dania. Do nabijania użyj zwykłych patyczków do szaszłyków lub trawy cytrynowej, która dodatkowo wydziela przyjemny aromat podczas grillowania. Mamy nadzieje, że polecane przez nas przepisy będą dla Ciebie inspiracją.