Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

- Krok 1Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.
- Krok 2Szalotkę pokrój w kostkę, chili posiekaj, awokado i łososia pokrój w paseczki.
- Krok 3Na patelni na rozgrzanej Ramie zeszklij szalotkę z chili. Dodaj szklankę wina, śmietanę pomieszaną z Fixem. Całość zagotuj, aż sos zgęstnieje.
- Krok 4Dodaj kapary, musztardę Dijon, szpinak, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łososia i awokado.
- Krok 5Dodaj makaron odcedzony z wody, całość dokładnie wymieszaj. Nie gotuj i od razu podawaj.

Do makaronu możesz dodać kilka czarnych oliwek.

Tagliatelle z sosem śmietanowym to makaronowy klasyk. Ten przepis udowadnia jednak, że danie to można urozmaicać na wiele sposobów. Do jego przyrządzenia wybierz dwa rodzaje makaronu: biały oraz zielony. Smak sosu świetnie podkreślą kawałki wędzonego łososia i drobno posiekanej papryczki chili. To jednak nie koniec – do potrawy dodaj również plasterki dojrzałego awokado oraz łagodną w smaku cebulę szalotkę. Całość świetnie uzupełnią liście świeżego szpinaku i kapary, które zastąpić możesz zielonymi oliwkami lub pokrojonymi na małe kawałki ogórkami konserwowymi. Do sosu przygotowanego na bazie śmietany 12% dodaj niewielką ilość musztardy dijon, która charakteryzuje się ostrym smakiem. Jej pikantność wyważą przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Danie będzie wyjątkowo smaczne, jeśli ugotowany makaron wymieszasz z sosem bezpośrednio na patelni i dopiero później nałożysz go na talerze. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj danie, które świetnie połączy w sobie różne smaki.