Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

646 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

671 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w kostkę, chili posiekaj, awokado i łososia pokrój w paseczki.

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanej Ramie zeszklij szalotkę z chili. Dodaj szklankę wina, śmietanę pomieszaną z Fixem. Całość zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj kapary, musztardę Dijon, szpinak, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łososia i awokado.

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj makaron odcedzony z wody, całość dokładnie wymieszaj. Nie gotuj i od razu podawaj.

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać kilka czarnych oliwek.

3

Opinie o przepisie

  • kamil wnorowski

    kamil wnorowski

    jakie wino?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Cholt

    Anna Cholt

    Całkiem dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowymTagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Tagliatelle z sosem śmietanowym to makaronowy klasyk. Ten przepis udowadnia jednak, że danie to można urozmaicać na wiele sposobów. Do jego przyrządzenia wybierz dwa rodzaje makaronu: biały oraz zielony. Smak sosu świetnie podkreślą kawałki wędzonego łososia i drobno posiekanej papryczki chili. To jednak nie koniec – do potrawy dodaj również plasterki dojrzałego awokado oraz łagodną w smaku cebulę szalotkę. Całość świetnie uzupełnią liście świeżego szpinaku i kapary, które zastąpić możesz zielonymi oliwkami lub pokrojonymi na małe kawałki ogórkami konserwowymi. Do sosu przygotowanego na bazie śmietany 12% dodaj niewielką ilość musztardy dijon, która charakteryzuje się ostrym smakiem. Jej pikantność wyważą przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Danie będzie wyjątkowo smaczne, jeśli ugotowany makaron wymieszasz z sosem bezpośrednio na patelni i dopiero później nałożysz go na talerze. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj danie, które świetnie połączy w sobie różne smaki.