Torcik czekoladowy na bazie quinoa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

55 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 18 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz bułką tartą. Oddziel białka jaj od żółtek. Pozostałą kostkę do pieczenia Kasia rozpuść.

Krok 2

Ugotowaną komosę ryżową zblenduj z żółtkami. Dodaj aromat waniliowy, rozpuszczoną kostkę do pieczenia KASIA oraz mleko. Całość blenduj do uzyskania gładkiej masy. Masę przenieś do misy miksera i mieszaj na małych obrotach.

Krok 3

W dużej misce zmieszaj cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Przygotowaną mieszankę stopniowo dodawaj do misy miksera. Dosyp zmielone migdały. Całość mieszaj do połączenia składników.

Krok 4

W oddzielnej misce ubij białka. Stopniowo dodawaj je do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Krok 5

Puszystą masę umieść w tortownicy. Piecz przez około 35–45 minut.

Krok 6

Po ostygnięciu ciasto udekoruj polewą czekoladową. Torcik ozdób zimowymi owocami oraz skórką otartą z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik czekoladowy na bazie quinoa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik czekoladowy na bazie quinoaTorcik czekoladowy na bazie quinoa

Oto ciasto dla wszystkich fanek zdrowego żywienia! Torcik na bazie super zdrowej komosy ryżowej (quinoa) jest lekko wytrawny na początku. Smak jednak wieńczy słodkość polewy oraz charakter pysznych owoców. Torcik zawiera więc w sobie balans wszystkich smaków. A dodatkowo uroczo wygląda!