Tort Dobosza

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

733

105 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

20 dekagramów

7 sztuk

1 szczypta

1 opakowanie

2 łyżeczki

0.5 szklanki

50 gramów

1 sztuka

krem czekoladowy:

28 dekagramów

20 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

5 dekagramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

glazura:

250 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj Kasią spód tortownicy.

Krok 3

Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia.

Krok 4

Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.

Krok 5

Kasię utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy.

Krok 6

Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem.

Krok 7

Resztę masy włóż do lodówki.

Krok 8

Zrób glazurę: karmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym.

Krok 9

Polej wierzch tortu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Dobosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Andrut
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej