Zapiekane pomidory z białym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Zapiekane pomidory z białym serem

z żytnią grzanką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

20

heart
461 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

320 gramów

80 gramów

2 opakowania

4 łyżki

8 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do sera twarogowego dodaj przyprawę i drobno pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszaj.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 1

Krok 2

Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, a w ich miejsce włóż nadzienie z sera.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 2

Krok 3

Gotowe pomidory piecz w piekarniku razem z kromkami pieczywa w temp. ok. 180 °C przez ok. 15 minut. Potrawę posyp posiekanym koperkiem.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 3

Krok 4

Pieczywo podawaj z awokado pokrojonymi w plasterki.

Zapiekane pomidory z białym serem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory z białym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidory z białym seremZapiekane pomidory z białym serem

Zapiekanki - idealne na kolacje, bogate w rozmaite składniki, zwłaszcza warzyw. Aż trudno im się oprzeć! Co powiesz na pomidory zapiekane z białym serem z grzanką? Wzbogać je o ziołowy sos sałatkowy. To bardzo pomysłowy sposób na ciepły i prosty wieczorny posiłek. Warto się skusić!

Dla kogo? Pomidory w takim wydaniu zasmakują każdemu. Miękkie i delikatne warzywa znakomicie czują się w towarzystwie twarogu oraz grzanki. Danie jest bardzo proste do wykonania i bez wątpienia poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.

Na zdrowie! Tak przygotowana kolacja dostarcza aż 95% dziennego zapotrzebowania RWS (czyli 1,9 mg) na mangan. Co daje nam ten pierwiastek? Wchodzi on w skład enzymów odpowiedzialnych za właściwy przebieg procesu metabolizmu energetycznego węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Oprócz tego mangan spełnia istotną funkcję chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że? Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. W Europie początkowo uważano je za roślinę trującą. Nim doceniono kulinarne zastosowanie pomidorów, uprawiano je dla ozdoby. Pomidora do dziś określa się mianem warzywa, pomimo że naukowa kategoryzacja klasyfikuje go jako owoc.