Kalafior zapiekany - przepis: w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

180

heart
593 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1851 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

150 mililitrów

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze części, a następnie sparz krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Kalafior zapiekany - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze 150 mililitrami mleka. Papryki pokrój w paski.

Kalafior zapiekany - Krok 2

Krok 3

Szynkę pokrój w paski, cebulę w piórka – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, dodaj paprykę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Kalafior zapiekany - Krok 3

Krok 4

Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż przesmażoną szynkę z warzywami. Całość zalej Fixem Knorr i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Kalafior zapiekany - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 25.06.2021

    A mleko po co?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekanyKalafior zapiekany

Znudził ci się kalafior gotowany z okrasą z tłuszczu i bułki tartej? Mamy dla ciebie doskonały przepis na podanie tego warzywa. Kalafior zapiekany pod kremowym sosem, stanie się wyśmienitą zapiekanką – idealną na obiad lub kolację dla całej rodziny. Do zapiekania kalafior należy najpierw sparzyć lub podgotować, a składniki, które oprócz niego powinny wylądować w brytfannie to m.in.: szynka (lub boczek albo kiełbasa), kilka rodzajów papryki oraz cebula. Dodać możesz także cukinię i pieczarki, jeśli lubisz. Kluczowy smak tej zapiekanki pochodzi jednak do sera i sosu, którym wszystko jest polane. Sos cztery sery z brokułami zrobisz błyskawicznie dzięki Fix Knorr. W ten sam sposób, zamiast kalafiora, możesz przygotować także brokuły lub brukselkę. One również lubią towarzystwo szynki, warzyw oraz serowego sosu. Wypróbuj nasz przepis na kalafior zapiekany.