
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
150 mililitrów
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze części, a następnie sparz krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 2
Fix Knorr wymieszaj ze 150 mililitrami mleka. Papryki pokrój w paski.

Krok 3
Szynkę pokrój w paski, cebulę w piórka – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, dodaj paprykę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Krok 4
Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż przesmażoną szynkę z warzywami. Całość zalej Fixem Knorr i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafior zapiekany
Znudził ci się kalafior gotowany z okrasą z tłuszczu i bułki tartej? Mamy dla ciebie doskonały przepis na podanie tego warzywa. Kalafior zapiekany pod kremowym sosem, stanie się wyśmienitą zapiekanką – idealną na obiad lub kolację dla całej rodziny. Do zapiekania kalafior należy najpierw sparzyć lub podgotować, a składniki, które oprócz niego powinny wylądować w brytfannie to m.in.: szynka (lub boczek albo kiełbasa), kilka rodzajów papryki oraz cebula. Dodać możesz także cukinię i pieczarki, jeśli lubisz. Kluczowy smak tej zapiekanki pochodzi jednak do sera i sosu, którym wszystko jest polane. Sos cztery sery z brokułami zrobisz błyskawicznie dzięki Fix Knorr. W ten sam sposób, zamiast kalafiora, możesz przygotować także brokuły lub brukselkę. One również lubią towarzystwo szynki, warzyw oraz serowego sosu. Wypróbuj nasz przepis na kalafior zapiekany.