Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

1013 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

475 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

50 mililitrów

200 gramów

5 sztuk

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż boczek, cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, ziemniaki). Smaż chwilę, dodaj mięso z kością. Całość zalej litrem wody.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - Krok 1

Krok 2

Zupę doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (pieprz, ziele, liść laurowy, jałowiec, czosnek, rozmaryn, kostkę rosołową). Zupę gotuj na wolnym ogniu około 50 minut.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie usuń mięso i kość. Mięso pokrój w kostkę i na powrót dodaj do zupy, dodaj również pokrojone w plastry grzyby i pomidory z puszki, zupę gotuj jeszcze około 10 minut.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - Krok 3

Krok 4

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli uznasz, że to konieczne.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

65

Opinie o przepisie

  • Paweł Strzelczyk

    Paweł Strzelczyk , 07.10.2015

    jadłbym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 04.10.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=l5-lKMbTSUk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska , 04.10.2015

    nie dla dzieci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Goławska

    Barbara Goławska , 04.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka , 04.10.2015

    Opóżniony sezon grzybowy w podkarpackiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Dziadzia

    Pawel Dziadzia , 04.10.2015

    Czuję ten aromat i smak. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Płocha

    Marek Płocha , 04.10.2015

    Kto mnie zaprosi na grzybową?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Chocian

    Ewa Chocian , 04.10.2015

    Wieprzowina fuuj :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Dondzilo

    Janina Dondzilo , 04.10.2015

    Flaczki grzybowe pyszniutkie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Maciaszczyk

    Marek Maciaszczyk , 03.10.2015

    rano jadą na grzyby to obiad u ciebie?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Minda

    Zbigniew Minda , 03.10.2015

    Okolice Słupska też są grzybki ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ruszczak

    Grażyna Ruszczak , 03.10.2015

    I wkurzają człowieka grzybami jak gire ma w gipsie i po lesie se nie polata buuuu a gdzie maślaczki mniammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mróz Sotel

    Krystyna Mróz Sotel , 03.10.2015

    Okropnie lubię ale tylko z kurek zupkę pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wojciechowski

    Marek Wojciechowski , 03.10.2015

    JA NIE BO U NAS NIE PADAŁO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Kowalska

    Karina Kowalska , 03.10.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Naumowicz

    Waldemar Naumowicz , 03.10.2015

    na świeżutką zupę grzybową tylko maślaczki tylko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Rewald-Sałata

    Jolanta Rewald-Sałata , 03.10.2015

    Nie ma świeżych grzybów :( Las świeci pustkami, SUSZA :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Wójcis

    Jacek Wójcis , 03.10.2015

    Nic nowego. Takie zupy gotuję od dwudziestu lat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kurdek

    Jerzy Kurdek , 03.10.2015

    na Pomorzu Zachodnim również nie brakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Berger

    Dorota Berger , 03.10.2015

    a w tym roku zupki nie bedzie,bo grzybków w lasach brak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koczy

    Maria Koczy , 03.10.2015

    ...smakoszom smacznego ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Jankowiak

    Renata Jankowiak , 03.10.2015

    UWIELBIAM TO <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Matys

    Iwona Matys , 03.10.2015

    U nas też nie ma grzybów bo sucho jak na pustyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Neumann

    Irena Neumann , 03.10.2015

    Uwielbiam grzyby w każdej postaci, lecz strach przed tym, że któryś moze być trujacy jest silniejszy i nie jem.A szkoda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Dargiewicz

    Renata Dargiewicz , 03.10.2015

    w okolicach Olsztyna jest mnóstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Skowrońska-Karewicz

    Małgorzata Skowrońska-Karewicz , 03.10.2015

    bez pomidorow z puszki ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Binieda

    Katarzyna Binieda , 03.10.2015

    na dolnym slasku tez nie ma ale za to na mazurach mnostwo bo tam mam rodzine i za to wiem !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leto Atryda

    Leto Atryda , 03.10.2015

    nie jemy mięsa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Caban

    Witold Caban , 03.10.2015

    w świętokrzyskim też nie ma :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Gicewicz

    Henryka Gicewicz , 03.10.2015

    mamy nawet caly zestaw pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa po męsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa ze świeżych grzybówZupa grzybowa ze świeżych grzybów

Jeśli jesienny spacer po lesie skończyliście z koszem grzybów, warto pomyśleć o ugotowaniu z nich czegoś naprawdę pysznego. Zupa grzybowa ze świeżych maślaków lub innych grzybów pokrzepi każdego amatora tych leśnych przysmaków. Grzyby mają walory smakowe, których próżno szukać gdziekolwiek jakichkolwiek indziej. Dobrze przygotowane, nadadzą charakteru każdej potrawie. W prosty i szybki sposób samodzielnie przyrządzisz wywar z warzyw, mięsa z kością i boczku, a następnie wyczarujesz z niego doskonałą zupę grzybową. Leśny charakter dania podkreśli też dodatek ziaren jałowca. W tym wariancie proponujemy, aby ugotowane mięso pokroić i wrzucić z powrotem do zupy, aby była bardziej treściwa. Zaskoczeniem może być również dodanie do słodkich zupy pomidorów. Delikatnie kwaskowate pomidory z puszki przełamią smak wcześniej przygotowanego wywaru. To połączenie smaków z całą pewnością przypadnie ci do gustu.