Bitki wołowe – klasyczne: przepis | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
638 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

100 gramów

650 mililitrów

3 ziarna

2 listków

4 ziarna

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wołowe pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju, a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dołóż Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut.

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Najlepsze bitki wychodzą z rostbefu, ale można tez użyć udźca wołowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne bitki wołowe - VIDEOTradycyjne bitki wołowe - VIDEO

Bitki wołowe to propozycja na tradycyjny, domowy obiad. Przypadnie do gustu koneserom delikatnego mięsa, z wyraźnym aromatem cebulki. Jeśli jeszcze wprowadziliście do swojego menu tego dania – spróbujcie, jak smakują bitki wołoweprzepis jest bardzo prosty! Pamiętajcie jedynie o dokładnym rozbiciu mięsa, dzięki czemu łatwiej będzie je udusić i bitki staną się kruche i soczyste. Smacznego!

Dla kogo? Przepis na bitki wołowe przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych polskich dań. Jest to propozycja także dla tych z was, którzy poszukują pomysłów na potrawy szybkie i proste.

Na jaką okazję? Bitki wołowe w sosie są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Sprawdzą się również podczas domowych imprez, jako klasyczne „danie na gorąco”.

Czy wiesz, że? Mięso wołowe pozyskiwane jest z bydła, które osiągnęło wiek powyżej sześciu miesięcy. Najwyższej jakości wołowina argentyńska czy amerykańska, podczas obróbki cieplnej nie twardnieje, dzięki czemu często wykorzystywana jest do przygotowywania steków oraz pieczeni.

Dla urozmaicenia: Tradycyjne bitki wołowe to przepis, w którym rekomendujemy wykorzystanie rostbefu. Możecie zastąpić go udźcem wołowym, który będzie równie łatwo udusić. Do bitek wołowych zaserwujcie kaszę gryczaną oraz ogórki kiszone – to idealne zestawienie!