Bitki wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

603 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1556 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

500 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Oprósz przyprawą do mięs oraz mąką.

Bitki wołowe - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanej Ramie i zrumień z obu stron. Smażąc mięso na Ramie Smaż jak szef kuchni nadasz mu specyficznego maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.

Bitki wołowe - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż razem z mięsem, dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Smaż wszystko razem przez chwilę.

Bitki wołowe - Krok 3

Krok 4

Obsmażone mięso zalej około 500 ml wody, dodaj przyprawy, przykryj i duś wszystko razem do momentu, gdy mięso będzie miękkie – ok. 30 min. Gotowe bitki podawaj z kaszą.

Bitki wołowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować bitki wieprzowe – zamiast wołowiny użyj wtedy szynki wieprzowej.

3

Opinie o przepisie

  • Ilona Janas

    Ilona Janas

    Czy wołowina przyprawia przed smażeniem nie zrobi się przypadkiem twarda?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jadwiga Czolgowska

    Jadwiga Czolgowska

    bez przyprawy Knorr się obejdzie,so ma być własny prziciemniony karmelem ,wtedy dopiero jest pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołoweBitki wołowe

Bitki wołowe to doskonała propozycja na uroczysty obiad lub kolację. Do przygotowania potrawy potrzebne jest przede wszystkim dobre mięso, a najodpowiedniejszy będzie udziec wołowy. Pamiętaj, żeby zwrócić szczególną uwagę na to, jak wołowina wygląda – powinna mieć intensywny czerwony kolor. Dobrze rozbij mięso tłuczkiem, najlepiej przez dwie warstwy folii spożywczej. Jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej smaku z czosnku, przeciśnij go przez praskę. Duś wszystko pod przykryciem, co pewien czas sprawdzając, czy mięso jest już kruche oraz miękkie. Bitki wołowe będą dobrze smakować na przykład z purée ziemniaczanym, kopytkami, kluskami śląskimi lub różnymi rodzajami kaszy. Warzywnym dodatkiem do nich mogą być m.in. ogórki kiszone, duszone warzywa, surówka z czerwonej kapusty lub zasmażane buraczki. Bitki wołowe polane sosem zaserwuj na półmisku, do dekoracji użyj natomiast liści laurowych. Sprawdź proponowany przez nas przepis na smaczne bitki wołowe i podziel się swoją opinią na temat tego dania.