Carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

276 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente – według zaleceń producenta.

Carbonara - Krok 1

Krok 2

Boczek, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki.

Carbonara - Krok 2

Krok 3

Oddziel żółtka od białek, żółtka wymieszaj ze śmietaną Rama i parmezanem.

Carbonara - Krok 3

Krok 4

Na patelni wytop tłuszcz z boczku smaż go powoli ciągle mieszając, aż boczek zrobi się chrupiący. Usuń wtedy nadmiar tłuszczu, dodaj czosnek i cebulkę, wszystko razem smaż jeszcze dłuższą chwilę, po czym całość podlej białym winem. Wszystko razem gotuj aż wino zupełnie odparuje z patelni.

Carbonara - Krok 4

Krok 5

Wrzuć wtedy pietruszkę, gorący makaron, wlej śmietanę z jajkami i serem, całość chwilę zamieszaj. Gotuj jeszcze dosłownie kilka sekund, tak aby sos zgęstniał uważając przy tym żeby nie ścięły się żółtka.

Carbonara - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać garść mrożonego groszku.

1

Opinie o przepisie

  • Mika Kowalska

    Mika Kowalska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej