
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Czosnek i chili posiekaj drobno. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż wszystkie pokrojone warzywa.

Krok 2
Do warzyw dodaj mielone mięso. Smaż na mocnym ogniu, aż woda z duszenia zupełnie odparuje. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz kumin i kolendrę.

Krok 3
Następnie dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę oraz Bulionetka wołowa Knorr, która podkreśli smak dania. Wlej 600 ml wrzącej wody, zmniejsz ogień i duś potrawę 25 minut.


Dobra rada:
Gotowe Chili con carne wyłóż na półmisek, posyp startym serem i podawaj z chrupiącymi chipsami nachos.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili Con Carne
Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków. To mięsne danie z fasolą, pomidorami i ostrymi przyprawami pobudza wszystkie zmysły. Oryginalny przepis na chili con carne uwzględnia użycie wołowiny, ale akurat nie masz jej w swoich zapasach? Nic nie szkodzi, ponieważ chili con carne z kurczakiem lub wieprzowiną może smakować równie dobrze. Lubisz bawić się jedzeniem? Podaj chili con carne w tortilli!
Dla kogo? Podstawowy składnik chili con carne? Oczywiście ostra papryczka chili. Razem z aromatyczną mieszanką przypraw, takich jak kumin, kolendra i czosnek tworzy mieszankę pełną charakteru. Wyraziste, pikantne smaki to twoja bajka? Od razu zabierz się za gotowanie! Chili con carne z kurczaka przyrządzisz jeszcze szybciej, niż byłoby to w przypadku wołowiny. Warto o tym pamiętać, gdy możliwości czasowe są ograniczone.
Na jaką okazję? Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy spróbować, mała zachęta – to danie przygotujesz w jednym garnku, a więc łatwo i bardzo szybko, bez nadmiaru zmywania. Gdy zdecydujesz się wypróbować przepis na chili con carne, na początku podmaż drobno posiekane papryki oraz czosnek, a następnie dodaj mielone mięso, pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś do chwili, aż woda powstała w czasie smażenia całkowicie wyparuje. Do mięsa wrzuć czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki i gotowe. Potrawę chili con carne możesz przygotować wcześniej i w razie potrzeby podgrzać, więc nadaje się na przyjęcia, podczas których chcesz uraczyć gości gorącym daniem – wtedy warto też rozważyć podanie chili con carne w tortilli.
Czy wiesz, że? Choć chili con carne jednoznacznie kojarzy się z kuchnią meksykańską, ogromną popularnością cieszy się w amerykańskim stanie Teksas.
Dla urozmaicenia: Chili con carne smakuje wyśmienicie, jeżeli posypiesz je żółtym serem i podasz z chrupiącymi chipsami nachos. Chili con carne z tortillą prezentuje się tak samo apetycznie. Meksykański temperament zaklęty w małym półmisku. Pycha!