ciastka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

48

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy, jajko, Kasię.

Krok 3

Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki.

Krok 4

Po 20 min. rozwałkować na grubość 3mm., wykrawać ciastka (dowolny kształt) i tyleż samo małych kółeczek.

Krok 5

Blachę posmarować tłuszczem. Ułożyć na niej ciastka.

Krok 6

Piec w temp. 180-190oC przez około 10min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciastka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciastkaciastka

Kruche ciasteczka to jeden z najbardziej uniwersalnych wypieków. Pasują na wiele okazji i można przygotowywać je na rożne sposoby. Dobrze sprawdzają się jako drobna przekąska do kawy, a z dodatkiem mielonych orzechów, cynamonu i innych przypraw korzennych mogą zastępować nawet świąteczne pierniczki. Wystarczy kilka łyżek kakao, by nabrały czekoladowego posmaku. Rozdziel porcje surowego ciasta i przygotuj ciasteczka w rożnych wersjach. Dobrze smakują same, ale dobrym pomysłem jest też przełożenie ich dżemem albo kremem czekoladowym. Upiecz ich więcej – wykorzystasz je później jako składnik do deserów. Pokruszone ciasteczka stanowią doskonałą bazę do tart i serników. Świetnie smakują jako kruszonka do zapiekanych owoców, czyli tzw. crumble, na przykład z jabłek albo malin. Przygotuj ciasto, rozwałkuj i wycinaj z niego dowolne kształty. Wypróbuj specjalnych stempelków albo rzeźbionych wałków do ciastek, dzięki którym stworzysz na nich ciekawe wzory. Sprawdź przepis na kruche ciasteczka i upiecz je!